Fysik

kosmologi

06. januar 2011 af ibta (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej er der nogle, der vll være sød og hjælpe mig..

Jeg sidder her med nogle fysik opgaver jeg ikke kan finde ud af..

opgave 3)
For sirius er parallaksen 0,0000103 grader

beregn parallaksen til buesekunder og beregn afstandn til sirius

opgave 4)

hvad bliver afstanden i parsec og i lysår for et himmelobjekt har en parallakse på 10`` ?

Håber der er nogen der vil hjælpe mig hurtigst muligt :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2011 af TorbenA (Slettet)

3) Der går 60 bueminutter på en grad og 60 buesekunder på et bueminut. Afstanden 1 parsec svarer til en parallakse på 1 buesekund. ½ buesekund svarer til 2 parsec, osv.

4) 10" svarer så til 0,1 pc. Omregning til lysår kan ske ved hjælp af en tabel.


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

1 pc er den afstand fra hvilken Jordens middelafstand fra Solen, 1 AU = 1,496·108 km, ses under en vinkel på 1" (buesekund). Der gælder da

tan(1") = 1AU/1pc , eller

1 pc = 1AU/tan(1") = 3600·(180/π)·1,496·108 km = 3,086·1013 km = 3,086·1016 m

Tilsvarende er 1 lysår (1 ly) den afstand som lys kan tilbagelægge i vacuum på 1 år, dvs

1 ly = c·1yr = 2,9979·108 m/s · 24·3600·365,25s = 9,461·1015 m ,

og dermed fås

1 pc = 3,26 ly


Svar #3
08. januar 2011 af ibta (Slettet)

Tusind tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: kosmologi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.