Kemi

kemi, kemi & kemi

01. maj 2005 af Miss88 (Slettet)
Glucosinolatindholdet i rapsfrø kan bestemmes kvantiativt:
For at udtrække glucosinolat blendes 10,0 g rapsfrø sammen med kogende vand. Herved mister myrosinase sin virkning, og reaktion (l) kan ikke forløbe. Blandingen tilsættes eddikesyre/acetat pufferopløsning (pH=5,00), filtreres ned i en 200 mL målekolbe, og der fyldes op til mærket med vand.

Af den fremstillede opløsning udtages 50,0 mL. Der tilsættes lidt myrosinase, hvorefter reaktion (l) forløber fuldstændigt.

Alt det dannede hydrogensulfat reagerer med pufferopløsningen, og pH for reaktionen falder måleligt.

FORKLAR HVORFOR pH falder i reaktionsblandingen..??

(Der titreres nu med NaOH-opløsning, til pH igen er præcis 5,00.)

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2005 af Katty (Slettet)

Hydrogensulfat er en middelstærk syre med pKs = 1,99; den reagerer med pufferens basedel, hvorfor pH falder ifølge pufferligningen og reaktionen:

(1) B + HSO4- → S + SO42-

pH = pKs + log(nB/nS)

Når brøken bliver mindre, falder pH. Brøken bliver mindre, når der dannes mere syre, hvilket der gør jf. reaktion 1 ved tilsætning af hydrogensulfat.

Brugbart svar (0)

Svar #2
01. maj 2005 af Katty (Slettet)

(1) B + HSO4- → S + SO42- ,

hvor → er en -->

:)

Svar #3
01. maj 2005 af Miss88 (Slettet)

hmm.. hvad står der mere??? B + HSO4???

Brugbart svar (0)

Svar #4
01. maj 2005 af Katty (Slettet)

B er acetat og S er eddikesyre:

(1) CH3COO- + HSO4- --> CH3COOH + SO42-

Der dannes altså mere eddikesyre (nS bliver større) ved tilsætning af HSO4-. Pufferligningen siger

pH = pKs + log(nB/nS)

Når brøken bliver mindre, falder pH. Brøken bliver mindre, når der dannes mere af pufferopløsningens syre (S) udfra pufferopløsningens base (B). Ved tilsætning af HSO4- dannes der jf. reaktion 1 mere eddikesyre udfra acetateti pufferopløsningen.

Brugbart svar (0)

Svar #5
01. maj 2005 af xyz (Slettet)

tak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #6
02. maj 2005 af miss_studium (Slettet)

hvor vides det fra at B er acetat og S er eddikesyre ???

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. maj 2005 af miss_studium (Slettet)

er igang med samme behandlede opgave men det siges nu, at der titreres med NaOH-opløsning, til pH igen er præcis 5,00. der anvends 14,3 mL 0,025M NaOH til titreringen. hvilket egentlig vil sige at NaOH omdanner den eddikesyre, som er blevet dannet som følge af reaktion (1) (se indlæg #4) tilbage til acetat-ion.

BESTEM INDHOLDET AF KALIUMGLUCOSINOLAT I RAPSFRØ. (resultatet angives i cmasse% (masseprocent)).

HJÆLP!

Brugbart svar (0)

Svar #8
02. maj 2005 af frodo (Slettet)

dvs, du kender indholdet af H2O4-, og dermed den stofmængde af glucosinat, der gik til at lave denne stofmængde HSO4-. Gang med den molare masse, og du er hjemme

Brugbart svar (0)

Svar #9
02. maj 2005 af miss_studium (Slettet)

jeg er ikke helt med?!

Brugbart svar (0)

Svar #10
02. maj 2005 af Katty (Slettet)

Stofmængden af glucosinolat er den samme som stofmængden af anvendt NaOH. Molekylformlen for kaliumglucosinolat er KC11H18O9S2N, hvilket giver molarmassen 411,50g/mol.
Massen af kaliumglucosinolat i 10,0 g rapsfrø kan nu findes af:

m = n*M

Brugbart svar (0)

Svar #11
02. maj 2005 af Katty (Slettet)

Masseprocenten er jo massen af kaliumglucosinolat divideret med 10,0g og ganget med 100%.

Brugbart svar (0)

Svar #12
02. maj 2005 af miss_studium (Slettet)

du er bare en skat katty.... takker

Brugbart svar (0)

Svar #13
02. maj 2005 af miss_studium (Slettet)

er du sikker på molarmassen af kaliumglusional er 411,5 g/mol??? jeg har nemlig talt C6

Brugbart svar (0)

Svar #14
02. maj 2005 af Katty (Slettet)

Ja, der er 11 C, husk R-gruppen.

Brugbart svar (0)

Svar #15
02. maj 2005 af frodo (Slettet)

men du har vist glemt et O i radikalet. Jeg får 10 O'er i alt, men ellers enig

Brugbart svar (0)

Svar #16
02. maj 2005 af Katty (Slettet)

Ja, det er rigtigt

Brugbart svar (0)

Svar #17
02. maj 2005 af Katty (Slettet)

M er altså 427,494g/mol

Brugbart svar (0)

Svar #18
02. maj 2005 af miss_studium (Slettet)

jeg får n(NaOH)= 0,00357 mol
masse af kaliumglucisinolat i 10,0g rapsfrø til 1,5g
cmasse% = 15,28%
ser disse resultater fornuftige ud???

Brugbart svar (0)

Svar #19
02. maj 2005 af Katty (Slettet)

n(kaliumglucisinolat) = nOH- = c*V = 0,025M*0,0143L = 0,000358mol

m(kaliumglucisinolat) = n*M = 0,000358mol*427,494g/mol = 0,153g

m% = (0,153g/10,0g)*100% = 1,53%

Brugbart svar (0)

Svar #20
02. maj 2005 af Katty (Slettet)

Det ser ud til at dine er 10 gange større

Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.