Matematik

Bestem værdier af tallet k

13. januar 2011 af 3082 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 En funktion f er bestemt ved 

f(x) = x^3 + 6x^2 +k

hvor k er et tal

a ) Bestem de værdier for k, for hvilke grafen for f har netop to skæringspunkter med førsteaksen.

Denne opgave kan jeg ikke finde ud af??

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar 2011 af NejTilSvampe

http://da.wikipedia.org/wiki/Diskriminant

For tredjegradspolyonomier er diskriminanten   D = (bc)^2 - 4ac^3 - 4db^3 - 27(ad)^2 + 18abcd

så for at grafen skal have netop 2 skæringer skal D = 0  , mener jeg nok.

så sæt D = 0 , og løs mht. k. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Skæringspunkterne med førsteaksen findes ved at løse ligningen

f(x) = 0 , dvs

x3 + 6x2 = -k

Find først de lokale ekstrema for funktionen g(x) = x3 + 6x2 . Der er eet lokalt maksimum og eet lokalt minimum. For værdier af c mindre end den lokale minimumsværdi m eller større end lokale maksimumsværdi M har ligningen g(x) = c kun een løsning. For m < c < M har ligningen g(x) = c tre løsninger. Ligningen g(x) = c har netop to løsninger, hvis c = m eller c = M. Dvs., den oprindelige funktion har netop to skæringspunkter med førsteaksen for k = -m eller k = -M. Bestem nu de to lokale eksteremumsværdier m og M for funktionen g(x) .


Skriv et svar til: Bestem værdier af tallet k

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.