Fysik

Solindstråling på Avnsø

13. januar 2011 af Okayyyy - Niveau: C-niveau

Hej..

Jeg har prøve I morgen :(((((
Vi har fået nogle spørgsmål , som vi skal svare på , og kan ikke svare en eneste :(((

Der står (har ikke kopieret det hele:
'Avnsø har en gennemsnitlig dybde 3 m'
'... globalstrålingen på søen var 8400 Wh/m^2'
'Vink til besvarelse af opgaven:
Vands densitet = 1000 kg/m^3
E = m * c * (Tslut - Tstart)’

'Bilag til opgave 1. Det er et kort over Avnsø med målestoksforhold'
Så er der en lille firkant som er (på lineal) 1,5 cm x 1,5 cm, men der står 50m x 50m = 2500m^2

SPØRGSMÅLENE ER:
a) gør kort rede for hvordan man eksperimentelt kan finde globalstrålingen en bestemt dag.

b) foreslå en metode til bestemmelse af søens overfladeareal ved at benytte bilaget.

c) beregn, med udgangspunktet i bilaget, så godt som muligt søens overfladeareal i m^2

d( hvor meget energi modtager vandet så i hele søen i løbet af denne sommerdag

e) hvor stor er massen af vandet i søen, hvis vi benytter den gennemsnitlige vanddybde på 3m

f) beregn , hvor meget vandet varmes op af Solen , hvis vi antager, at al vandet varmes lige meget op

g) i virkeligheden er temperaturstigningen lavere. Angiv nogle mulige årsager til det.••I behøver ikke at kunne svare alle , bare dem I kan/gider.
Og selvfølgelig skal jeg også selv læse og finde noget.

Men please hjælp mig, er hel fortabt :(
tror ikke jeg kan klare det , det var lige den emne jeg ikke håbede at få, men det sker altid at jeg får et emne jeg ikke gider ha :(
 


Brugbart svar (3)

Svar #1
13. januar 2011 af TorbenA (Slettet)

Målestoksforholdet må være 1,5 : 5000.

a) Der er vist et måleapparat, man kan bruge (pyranometer, pyrheliometer?).

b) Hvis du deler søen op i små kvadrater med sidelængden 1 mm, kan du tælle terner og gange med målestoksforholdet i anden.

c) Do it

d) Her ganger du 8400Wh/m2 med søens areal i m2.

e) Gang resultatet fra c) med 3 m, så har du rumfanget, som du så ganger med 1000 kg/m3.

f) Brug  E = m * c * (Tslut - Tstart) og isoler  (Tslut - Tstart).

g) Når vndet nu er varmere end luften, vil det afgive varme til luften og derfor blive koldere.

Jeg håber, det hjalp lidt på fortabtheden :-)


Svar #2
13. januar 2011 af Okayyyy

Ejj tusind taaak :D .. Du har også reddet min dag .. Hvis I ikke havde svaret mig , havde jeg droppet det hele .. Og en pyranometer :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. januar 2011 af TorbenA (Slettet)

ET pyranometer. Og check hellere, om det er det, du skal bruge. Evt i Wikipedia eller din fysikbog.

Ha' en god prøve :-)


Svar #4
13. januar 2011 af Okayyyy

ups : ) .. Ja , det gør jeg , men det er sikkert rigtig ..
Og taak :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. december 2011 af camillalykkeh (Slettet)

hvordan har I så regnet   f) ud med at isolere temperaturene??

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. december 2011 af TorbenA (Slettet)

E = m * c * (Tslut - Tstart) giver jo temperaturstigningen

(Tslut - Tstart) = E / (m*c)

E får du  fra d), og m fra e). c er vands varmekapacitet (søvand er ferskvand).

Da vi ikke kender starttemperaturen, kan vi kun regne temperaturstigningen ud.

Det var ellers en lang ferie :-)

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. december 2011 af camillalykkeh (Slettet)

jeg har fået arealet til at være 17500 m^2 

og e)  17500 * 3m = 52500^3 

så hvordan ser formlen så ud?? 

- og tak for svaret, forresten! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. december 2011 af TorbenA (Slettet)

Jeg forstår ikke din udregning; men hvis du har beregnet energien og vandmassen, står formlen i mit sidste svar. Den siger, du skal dividere energien med vandmassen og også med vands varmefylde, som er opgivet til:

Vands densitet = 1000 kg/m^3.

Hvis du har glemt, hvordan man beregner vandmassen og energien, så står det i mit første svar.

17500 * 3m = 52500^3 ser mærkeligt ud. hvad er enheden? Og har du ikke glemt at gange med 1000 kg/m3?

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. december 2011 af camillalykkeh (Slettet)

jo har ikke ganget med 1000 da jeg syntes at det lød helt forkert med et så højt tal?? men det er måske rigtigt nok? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. december 2011 af camillalykkeh (Slettet)

den formel som hedder E = m * c * (Tslut - Tstart).

hvilke tal skal jeg sætte ind i ved c og Tslut og Tstart? det er der mit dilemma ligger.


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. december 2011 af TorbenA (Slettet)

Når du skal finde temperaturstigningen, skal du ikke bruge den opgivne formel, men den omskrevne formel:

(Tslut - Tstart) = E / (m*c)

som jo giver temperaturstigningen. Du skal indsætte E og m, og c, som er 4,186 J/(kg*grad).

Husk at få enhederne til at passe.


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. december 2011 af camillalykkeh (Slettet)

okay. så E = 17500m2       m = 52500000 kg/m3        c= 4,186 J/(kg*grad) 

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. december 2011 af TorbenA (Slettet)

E = 17500m2 er forkert.

Jeg tror, dit tal, 52500, må være søens rumfang, så enheden er m3.  Gang det med 1000 kg/m3. Så får du vandets masse, m. Husk enheden. Tjek, at den er kg. (Dit tal m = 52500000 kg/m3 har en forkert enhed).

E er en energi, så dens enhed skal være J (Joule) eller Wh (watttimer). 1 Wh = 3600 J. Du finder E som beskrevet i mit første svar under d). I første omgang bliver enheden Wh, og du må omregne til Joule ved at gange med 3699J/Wh.

Nu har du både m og E. Og c. Så skal du bruge formlen i #11.

Husk at skrive enheder på hvert tal. Det hjælper dig også til at se, om du har brugt formlerne rigtigt.

 


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. december 2011 af camillalykkeh (Slettet)

okay, det hjalp rigtig meget! tusind tak! 

jeg tror, at jeg troede at E var mit areal (dårligt formuleret..) og derfor satte jeg m2 efter tallet. 

men så må E jo altså være de 8400 Wh/m2 som bliver skrevet i selveopgaven.

men hvad gør jeg lige med alle de forskellige enheder? har jo både kg/m3 og J/kg og Wh/m2..


Brugbart svar (0)

Svar #15
14. december 2011 af TorbenA (Slettet)

Nej. Der står, at globalstrålingen på søen var 8400 Wh/m^2'. Det betyder, at der falder 8400 Wh på hver m2! For at få den totale energitilførsel skal dette ganges med søens areal, som jeg skriver under d). Så får du E.

Arealet har du fundet under c), og det skal nok passe, at det er 17500 m2, hvis størrelsen er omkring 140 m på hver led, og hvis den er lidt firkantet.

Det bliver et ret stort tal med enheden Wh, og endu større omregnet til Joule; men der er vel også 52500000 kg vand i søen, hvis du har regnet rigtigt.

Hvis dit vand koger, har du regnet forkert :-)

Jeg beundrer din vedholdenhed!


Brugbart svar (0)

Svar #16
14. december 2011 af camillalykkeh (Slettet)

okay. nu gik der endeligt et lys op for mig!! 

nu skla jeg bare ha de satans enheder til at passe hele vejen rundt..

TUSIND tak for din hjælp! havde virkelig ikke klaret mig igennem uden!

 


Brugbart svar (1)

Svar #17
14. december 2011 af TorbenA (Slettet)

Fint! Så vil jeg gå ind og sove :-) Husk, der gælder de samme regneregler for enheder, som der gælder for tal. F.eks.:

(J / m2) · m2 = J ,  

Wh · (J / Wh) = J

osv.


Svar #18
15. december 2011 af Okayyyy

Camillalykkeh, hvorfor skrev du ikke et nyt traad?

Det er okay, men jeg har bare faaet rigtig mange mail


Brugbart svar (0)

Svar #19
15. december 2011 af camillalykkeh (Slettet)

nurtun, ja det er jeg ked af at jeg ikke gjorde. havde ikke regnet med at det skule så langt ud som det gjorde.

håber det er ok!

 


Brugbart svar (0)

Svar #20
15. december 2011 af camillalykkeh (Slettet)

har lige prøvet at regne på det, og dte giver overhoved ingen mening, så nu rækker min tålmodighed altså ikke længere! jeg må opgive at svare på det spørgsmål... ØV


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.