Matematik

Optimering - hjælp!

15. januar 2011 af Sofistic (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej med jer!

Jeg har virkelig svært ved at løse opgaven, som i kan finde på nedstående link. Det er opgave 894.

Jeg håber nogle af jer kan hjælpe mig, komme med et par ledetråde, der kan sætte mig i gang.

Tak på forhånd.

Linket:

http://books.google.dk/books?id=JZxDZYnsMkUC&pg=PA128&lpg=PA128&dq=S%C3%A6t+transportudgifterne+til+lands&source=bl&ots=mr_3a12dmk&sig=sdO_vCXwYcOz4Oxt0a7_UjpuOfU&hl=da&ei=PdcxTfSYHcOXOpDF6bYC&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CB4Q6AEwAQ#v=onepage&q=S%C3%A6t%20transportudgifterne%20til%20lands&f=false


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Differentiér K og sæt = 0 for at finde minimum for K.

Kontrollér evt., at det er et minimum og ikke et maksimum (fx. K'' > 0, eller ved indsættelse af udvalgte værdier omkring x0.

Mit facit: x0 ≈ 2,294 km


Svar #2
15. januar 2011 af Sofistic (Slettet)

Hmm jeg prøver, men det med at man skal vise, at transport udgifterne er bestemt ved funktionen, hvordan gør man det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Det står der i opgaven ;-)


Svar #4
15. januar 2011 af Sofistic (Slettet)

Jamen jeg forstår det ikke, skal k sættes lig 1000 og så skal x isoleres?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Nej

Du skal finde min. for funktionen K

Derfor må du differentiere den til K '

som du derefter sætter lig 0.

Det er den måde, man finder en funktions max. og min. på


Svar #6
16. januar 2011 af Sofistic (Slettet)

Jeps det ved jeg godt! :) - Men der er to opgaver i denne opgave. Den ene siger, vis at man .... Det er den jeg ikke forstår, hvordan kan jeg vise at en sammenhæng er gældende?


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Kan du sende linket igen, for det er dækket af en reklame, så jeg kan ikke benytte det - ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Det er ikke så mærkeligt, at du ikke kan forstå den.

Vi mangler nemlig at få at vide, hvor mange km på land de 1000 kr dækker.

Og udgifterne til vands skulle så være 900 kr ? (For hvor langt ? For hele vejen ? Så er det jo bare billigere billigere at sejle hele vejen - ?)

Og hvis vi antager, det er km-priserne, så hedder ligningen jo K(x) = 1000*x + 900 (afstanden - x), og den afstand kender vi jo heller ikke.

Vi mangler ganske enkelt nogle oplysninger for at kunne regne opgaven . . . 


Svar #9
16. januar 2011 af Sofistic (Slettet)

Nå, du fik fat i linket, du var lidt hurtigere end jeg var :-)

Ja, det er nemlig det. Altså jeg kan sætte K lig med 1000 kr også isolerer x, men det får jeg jo ikke rigtig noget ud af.


Svar #10
16. januar 2011 af Sofistic (Slettet)

Der er et billede til bogen, men jeg tror ikke, at du kan se den på netversionen. Måske har du bogen MAT AB2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Nej, jeg har ikke bogen, desværre - Kan du fortælle mig, hvad man ser på billedet, som evt. kan kompensere for de manglende oplysninger?


Men formlen kan du ikke bruge, før du er færdig med første spørgsmål, hvor du jo skal bevise den.

Mystikken breder sig . . .


Svar #12
16. januar 2011 af Sofistic (Slettet)

Jeg prøver lige at se, om jeg ikke kan scanne billedet :)


Svar #13
16. januar 2011 af Sofistic (Slettet)

Tegnede den lige ;-)

Vedhæftet fil:Tegning til krabasken.doc

Brugbart svar (0)

Svar #14
16. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Fiiiiin tegning ;-)

- Kigger på den, når jeg har spist - kan du vente så længe - ?


Svar #15
16. januar 2011 af Sofistic (Slettet)

Ja sagtens :) Har god tid!


Brugbart svar (0)

Svar #16
16. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Aha - Der kom det 5-tal, som der ikke stod en lyd om i opgaven. Og samtidig fremgår det nu, at de 1000 og 900 kr. er taksterne pr. km. Det stod der heller ikke i opgaven. Nu begynder tingene pludselig at give mening - !

Betragt trekanten.

Ifølge Pythagoras er den vandrette katete = √(x^2-1).

Den sejlede strækning bliver således 5 - √(x^2-1).

Der køres altså x km á 1000 kr og sejles 5 - √(x^2-1) km á 900kr

K(x) = 1000x + 900*(5 - √(x^2-1)), hvilket skulle vises.

Det andet spørgsmål har vi klaret igår.

Alt OK - ?


Svar #17
16. januar 2011 af Sofistic (Slettet)

Aha, tror faktisk jeg er med! Genialt!

Jeg prøver lige at forklare det til mindste detalje, så jeg forstår det fuldt ud!

Tror ikke der er flere problemer foreløbig, jeg skriver, hvid der opstår.

Du skal have stor tak for din hjælp :)


Svar #18
17. januar 2011 af Sofistic (Slettet)

Det spørgsmål, der giver x=2,294 - hvordan kan jeg vise, at det er et maksimum ved at lave monotoniforhold? Synes ikke min passer så.

JEg får fra 0-2,294 til at være faldende

og fra 2,294 og uendelig til at være stigende.


Brugbart svar (0)

Svar #19
18. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Du skriver:

"JEg får fra 0-2,294 til at være faldende

og fra 2,294 og uendelig til at være stigende"
 

Det er helt korrekt, og det viser jo netop, at f(x) er "lavest" i 2,294, eller sagt med andre ord: K(x) har min. for x = 2,294

Og det er jo lige præcis omkostningerne, der skal være så lave som muligt

Så alt er jo lyst og lykkeligt ;-)

Overflødig sidebemærkning:

Iøvrigt er K(x) = 4935,89 kr. i minimumspunktet, og K ' ' (x) er ca. 102, altså  > 0, hvilket også viser, at vi har et minimum i punktet


Brugbart svar (0)

Svar #20
18. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Du skriver, at K(x) er faldende fra x = 0 til x = 2,294.

Det er ikke helt rigtigt, idet K(x) pga. kvadratroden ikke er defineret i det åbne interval -1 til 1,

hvori 0 ligger.

Så jeg kan gå med til, at den er faldende fra 1+ til 2,294 ;-)
 

Spørg, hvis det er -


Skriv et svar til: Optimering - hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.