Matematik

Retvinklet trekant - hjælp

16. januar 2011 af MariaJensen2011 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 En retvinklet trekant ABC oplyses det, at A = 90 gradder, b = 4 cm, og c= 3 cm

Beregn de resterende stykker i trekanten ABC.

Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2011 af peter lind

Brug Pytagoras og dernæst formlerne for de vinklerne i en retvinklet trekant.


Svar #2
16. januar 2011 af MariaJensen2011 (Slettet)

 Det er det jeg ikke helt kan finde ud af, finder det meget forvirrende. :/

Håber du kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. januar 2011 af LauraWeile (Slettet)

a i anden gange b i anden er ligmed c i anden - pythagoras sætning

(4*4)*(3*3)= 144

Kvadratroden af 144 er resultatet


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. januar 2011 af NejTilSvampe

 pythagoras sætning gælder for retvinklede trekanter.

a^2 + b^2 = c^2 

Hvor c i denne ligning skal opfattes som hypotenusen (den længste side), mens at i din trekant ABC, er a hypotenusen. Håber ikke det var alt for forvirrende.

vinklerne kan findes med formlen  tan(v) = (modstående katete) / (hosliggende katete)

altså tan(v1) = b/c , tan(v2) = c/b


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. januar 2011 af NejTilSvampe

 #3 - det er 4^2 + 3^2 , ikke gange

4^2 +3^2 = 16+9 = 25 => a = 5


Svar #6
16. januar 2011 af MariaJensen2011 (Slettet)

 Tusind tak Laura, men hvordan finder jeg så graderne for vinklerne?


Svar #7
16. januar 2011 af MariaJensen2011 (Slettet)

 Tak NejTilSvampe! :)


Svar #8
16. januar 2011 af MariaJensen2011 (Slettet)

 Nogen der ved hvordan jeg finder graderne til vinklerne så? :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. januar 2011 af Bænkebider (Slettet)

Nu når du skriver A = 90, mener du så C, den rette vinkel?


Svar #10
16. januar 2011 af MariaJensen2011 (Slettet)

 Nej A er 90 grader, og derfor er hypotenysen a, osv.


Brugbart svar (1)

Svar #11
16. januar 2011 af Bænkebider (Slettet)

Ok, vinkel B og C kan findes vha. sinus eller cosinus.

Cos(v) = hosliggende katete / hypotenusen

Sin(v) = modstående katete / hypotenusen.


Svar #12
16. januar 2011 af MariaJensen2011 (Slettet)

 så jeg skal sige COS(B)=5/4

                              SIN(C)=5/3

Eller hvad?


Brugbart svar (1)

Svar #13
16. januar 2011 af Bænkebider (Slettet)

Hypotenusen er 5, da 4^2 + 3^2 = 5^2

Derfor er vinkel B = sin(B) = 4/5 = 0,8

sin-1(0,8) = 53,1301º

Vinkel C = 180 - 90 - 53,1301 = 36,8699º


Svar #14
16. januar 2011 af MariaJensen2011 (Slettet)

 Tusinde tusinde tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #15
16. januar 2011 af NejTilSvampe

 det er nemmere at bruge tangens til at finde vinklerne som jeg skrev i #4. Just sayin' :) Fordi at du slipper for at bruge de resultater du har beregnet dig frem til. hvor du evt. kunne have lavet en taste fejl eller ikke ha' taget nok decimaler med. Med tangens skal du kun bruge de oplysninger du fik i opgave beskrivelsen, nemmelig siderne b og c.

Men der er selvfølgelig intet i vejen med at bruge cosinus og sinus, man skal bare være sikker på man ikke har lavet en fejl imens :)


Skriv et svar til: Retvinklet trekant - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.