Fysik

Dopplereffekt.

17. januar 2011 af Nadv (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Jeg har et spørgsmål om Dopplereffekten.
Hvordan kan man forklarer den, og dopplereffektens formel

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2011 af Oblectamentum (Slettet)

Dopplereffektens formel kan jeg desværre ikke hjælpe med. Men tror jeg har fundet en pdf. hvor den kunne gemme sig i evt. http://www.matematikfysik.dk/fys/noter_tillaeg/note_dopplereffekt.pdf

Den Store Danske har en meget god forklaring på dopplereffekten: http://www.denstoredanske.dk/It,_teknik_og_naturvidenskab/Fysik/Optik/Dopplereffekt

Håber du kan bruge noget af det i hvert fald, forsat god aften!


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. januar 2011 af 8520 (Slettet)

her har du en video at kigge på som forklar det meget godt husk denne hjemmeside frem over den kan tit give dig de svar du har brug for www.Frividen.dk

http://www.youtube.com/watch?v=gKd6EK2XMks&feature=player_embedded

Håber du kan bruge det:)


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. januar 2011 af hippo746 (Slettet)

f1=f*(1-(v/vlyd)-1

her er vlyd=330 m/s og v er lydgiverens hastighed. f er den udsendte frekvens og f1 er den modtagne frekvens

Du ser af ligningen at hvis objektet kører mod dig bliver parentesen ikke så stor pga minus-tegnet. Dvs du får en blåforskydning. Lyden er effektfuld. Modsat når objektet har passeret dig. Her får du at parentesen bliver større, da v nu er negativ og du får det, man kalder rødforskydning. Lyden mister effekt.


Svar #4
28. januar 2011 af Nadv (Slettet)

 Hvad hvis det er farten man gerne vil have, hvordan vil formlen så se ud? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. januar 2011 af hippo746 (Slettet)

den hedder

v=vlyd*(1-f/f1)


Skriv et svar til: Dopplereffekt.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.