Matematik

Skæring mellem linjer

18. januar 2011 af peter98 (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Et flyselskab fløj i år 2001 med 42800 passagerer mens det i 2009 kun havde 35200 passagerer, og antallet af år der er gået siden 2001 

bestem ligningen for denne lineære sammenhæng, og forklar hvad tallet a viser om flyselskabet passagerantal
bestem grafens skæringspunkt med x-aksen, og fortolk resultat i relation til flyselskabet
hos et andet flyselskab kan udviklingen i det årlige antal passagerer beskrives ved ligningen
y= 525x + 24500
hvor y er det årlige antal passagerer, og x er antal år efter 2001.
hvor mange år går der, før det andet flyselskab flyver med flere passagerer pr. år end det første? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. januar 2011 af Knotz (Slettet)

Du skal se på det som to punkter. Hvis funktionen f(x) betegner antal passager x år efter 2001 har du:

f(0)=42800 og f(8)=35200

En lineær funktion er bestemt ved f(x)=ax+b

Du har altså to ligninger:

42800=a*0+b=b

og

35200=a*8+b

Du indsætter udtrykket for b fra den første ligning og bestemmer a:

35200 = a*8 + 42800 <-> a = (35200-42800)/8= ...

For at bestemme skæringspunktet med x-aksen, sætter du funktionen lig nul.

For at bestemme hvornår y-flyselskabet har flere passagerer, løser du uligheden y>f(x)


 


Svar #2
18. januar 2011 af peter98 (Slettet)

 Mange tak 


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2011 af albaah (Slettet)

jeg har et problem med præcis den samme opgave..

hvad er så y=

jeg kan ik gå videre


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. september 2011 af albaah (Slettet)

eller y= 950x , så kan jeg ik mere.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2011 af Knotz (Slettet)

y er givet af opgaven. Er det uligheden, du ikke kan løse?


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. september 2011 af albaah (Slettet)

Jaer

Brugbart svar (0)

Svar #7
24. september 2011 af albaah (Slettet)

Jaer

Brugbart svar (0)

Svar #8
24. september 2011 af albaah (Slettet)

Jaer

Brugbart svar (0)

Svar #9
24. september 2011 af Knotz (Slettet)

f(x) = -950x+42800 og y=525x + 24500, altså har du uligheden:

525x+24500 > -950x+42800

Den kan du løse ligesom en almindelig ligning, udover at du skal huske at vende ulighedens retning, hvis du ganger med noget negativt. Altså har du:

525x+950x > 42800-24500 <=>

x > (42800-24500)/(525+950) = ...

Og så vil y-selskabet have flere passagerer når der er gået mere end x år, eftersom de ved x er det samme og y er voksende, mens f er aftagende.


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. september 2011 af albaah (Slettet)

Men den aller første opgave. Altså hvor jeg skal bestemme ligningen for den lineære sammenhæng. Er det så y=-950x+42800, .. Det næste er hvor har du fået y=525x+ 24500 fra

Brugbart svar (0)

Svar #11
24. september 2011 af albaah (Slettet)

sorry, jeg ved godt hvor du har y=525x + 24500 fra., men den første opgave? er det y= -950x + 42800


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. september 2011 af Knotz (Slettet)

Hvis du ser på mit allerførste svar, kan du se udregningerne. En lineær sammenhæng kan opskrives på formen y=ax+b og b er jo givet ud af det første punkt, mens a kan udregnes efter den fremgangsmåde, jeg har beskrevet.


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. september 2011 af albaah (Slettet)

ja.. men så det er rigtigt..?


Brugbart svar (0)

Svar #14
25. september 2011 af albaah (Slettet)

uligheden er det så ik =12


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. september 2011 af Knotz (Slettet)

Nej, den går vist ikke. Så vidt jeg kan se, skulle du komme frem til x>12,4, så svaret er snarere 13, hvis du vil runde logisk op ud fra opgaveformuleringen.


Brugbart svar (0)

Svar #16
25. september 2011 af albaah (Slettet)

men man affrunder, kun hvis decimaltallet er større end 4..?

men skal jeg så bare skrive resultatet    at  x>13 eller 13 år..?


Brugbart svar (0)

Svar #17
25. september 2011 af Knotz (Slettet)

Det er lidt en smagssag. Det kommer nemlig an på hvordan du betragter år - som noget der kan angives som decimaltal, eller noget, som kun kan angives som hele tal.

Jeg tror det mest korrekte er at skrive at x>12,4, hvilket betyder at der efter 13 år vil være flere passagerer pr. år hos selskab y. Så har du nemlig at det kan angives som et årstal 2001+13 = 2014. Angiver du derimod at det er 12 år, er det i årstallet 2013, der skulle være flere passagerer, og det gælder jo ikke for hele året.


Brugbart svar (0)

Svar #18
25. september 2011 af albaah (Slettet)

okay mange tak.. !

kan du hjælpe mig med den her:

På en vej kører en bil med hastigheden 80 km/t og en motorcykel med 100 km/t.
 

- Opskriv, for hvert køretøj, variabelsammenhængen mellem den tilbagelagte
strækning i kilometer og tidsforbruget i timer, idet køretøjerne starter deres tur ved
0 km til tiden 0 timer.


Brugbart svar (0)

Svar #19
25. september 2011 af Knotz (Slettet)

Hvis du har strækning = s og tid = t og hastighed =h, kan du skrive:

h = s/t

det kan du omskrive til

s = h*t

Da hastigheden i din opgave er konstant, får du en funktion s(t) med de to variable s og t:

s(t) = h*t

hvor du yderligere ved at

s(0) = h*0 = 0

fordi der er kørt 0 km til tiden t=0

 

Erstatter du h med dine respektive værdier for hastighed, får du to funktioner, som angiver den tilbagelagte strækning som funktion af tidsforbruget


Brugbart svar (0)

Svar #20
25. september 2011 af albaah (Slettet)

tak for forklaringen.. men er det i orden, hvis vi laver den sammen med mellemregning, for jeg er ikke helt med på den?


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.