Matematik

Bestem koordinater...

19. januar 2011 af Imprafir (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg kender tangenthældningen og skal bestemme koordinaterne til punkter på grafen for en funktion. Jeg sidder lidt fast i hvordan man finder disse koordinater, men ved at man skal bruge formlen: y-y0=a(x-x0). Jeg ved også at tangentens hældning er lig funktionens differentialkvotient, men  ifølge "bogen" opnås der en andengradsligning. Det er bare ikke tilfældet for mig da jeg blot får en enkelt x værdi ved differention. 

Nogle der kan forklare mig hvordan jeg kommer videre herfra?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2011 af Tyrael (Slettet)

Hvis du skrev hele opgaveteksten ind, ville folk have en bedre mulighed for at kunne hjælpe dig.


Svar #2
19. januar 2011 af Imprafir (Slettet)

Funktion: f(x)=3x^2-1

Tangenthældning=3


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Løs ligningen f'(x0) = 3 . Bestem så tangentligningen i hvert punkt (x0 , f(x0)) , hvor f'(x0) = 3 .


Svar #4
19. januar 2011 af Imprafir (Slettet)

Tak for svaret, men fik resultat passer ikke helt med facitlisten. Jeg får y=3x+1,5, hvor facitlisten siger y=3x-1,75. Jeg har brugt formlen y-y0=a(x-x0), hvor x0 = 0,5 og y0 = 3. Hvor går det galt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det går galt ved din beregning af y0 . Vi har

f'(x) = 6x , så f'(x0) = 3 ⇒ x0 = 1/2

y0 = f(x0) = f(1/2) = 3·(1/2)2 - 1 = 3/4 - 1 = -1/4

Tangentligning

y = f'(x0)·(x -x0) + f(x0) = 3(x - 1/2) + (-1/4) = 3x -3/2 -1/4 = 3x -7/4 = 3x - 1,75


Skriv et svar til: Bestem koordinater...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.