Matematik

opgave 22.8

20. januar 2011 af kennethsørensen (Slettet)

hey people ;)

jeg har brug for noget hjælp til en matematik opgave.

en fabrik af glassakvarier vil lancere et nyt akvarium. akvariet skal have et volumen på 200 L. akvariets facade skal have det gyldne snits mål, så bredden skal være ca. 1,618 gange højden. akvariet skal have glasbund og være uden låg, (der bruges et støbt plasticlåg). glasset skal limes i kanterne, så det har altså ingen kanter.

hvad skal længde, bredde og dybde på akvariet være, hvis arealet af glasset skal være så lille som muligt?

på forhånd tak :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Kald akvariets længde, bredde og højde for L, B, og H . Opskriv ligninger for de betingelser, der skal være opfyldt:

Gyldne snit: B = 1,618·H

Volumen: L·B·H = 200liter = 200dm3

Opskriv en formel for det samlede overfladeareal A af de 5 glassider. Brug de to forrige oplysninger til at eliminere B og L, hvorved fremkommer A som en funktion A(H) af H alene. Find minimum for funktionen A(H) .


Svar #2
20. januar 2011 af kennethsørensen (Slettet)

okay, kan vi tage den trin for trin. for det der forstod jeg ikke. hvordan skal jeg skrive dem som lignigner?


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

De to af ligningerne er allerede skrevet. Bestem overfladearealet af de 5 glassider, bund + 4 sideflader:

A = L·B + 2·B·H + 2·L·H .

Benyt nu, at B = 1,618H , og at L·B·H = 200 , hvor vi underforstår længdeenheden dm.

Vi har da

B = 1,618H og L = 200/(B·H) = 200/(1,618H2) , så

A(H) = 200/H + 2·1,618·H2 + 400/(1,618H) = (200 + 400/1,618)/H + 2·1,618·H2

Find nu minimum for funktionen A(H) .


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. august 2011 af kidmartion (Slettet)

hvorfor har du sat "H" i anden?

og hvordan finder man minimum for funktionen A(H) ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. august 2011 af kidmartion (Slettet)

hvordan kan man finde minimum, når det ikke kan differentieres?


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man indsætter udtrykket for B i udtrykket for L, så L skrives som funktion af H. 

Man finder minimum for funktionen A(H) ved at løse ligningen A'(H) = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Udtrykket for A(H) kan da sagtens differentieres. Benyt, at (xn)' = n·xn-1


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. august 2011 af kidmartion (Slettet)

 er dette så rigtigt: 
A ' (H) = (200+4++/1,618) / H +2*1,618 * 2Hh-1


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, det er ikke rigtigt. "4++" er muligvis en tastefejl for 400. Men hvad er h ?

Udtrykket for A(H) har formen

A(H) = a/H + b·H2 ,

så man får

A'(H) = -a/H2 + 2b·H

Benyt, at

(1/H)' = (H-1)' = -H-2 = -1/H2


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. august 2011 af kidmartion (Slettet)

 tak. men hvad er -a ?  og hvad hedder den formel?


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

"a" er koefficienten til leddet med (1/H) , og b er koefficienten til leddet med H2 i udtrykket for A(H) , altså (fra #3)

a = 200 + (400/1,618)     og

b = 2·1,618


Brugbart svar (0)

Svar #12
04. august 2011 af kidmartion (Slettet)

 (1/H)’ = (1,618-1)1= -1,618-2= -1/H2
= -1/1,6182
=-0,382


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Hvad er det, du laver der? Man skal til sidst løse ligningen A'(H) = 0 , dvs

-a/H2 + 2bH = 0 , dvs

H3 = a/(2b)


Brugbart svar (0)

Svar #14
04. august 2011 af kidmartion (Slettet)

 A ' (H) = 200 + ( 400/ 1,618) / H2 + 2*2*1,618*H

har jeg misforstået det?


Brugbart svar (0)

Svar #15
04. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Konstanten a skal have minustegn, og der skal parentes omkring hele konstanten a :

A'(H) = - ( 200 + (400/1,618) ) / H2 + 2·2·1,618·H


Brugbart svar (0)

Svar #16
04. august 2011 af kidmartion (Slettet)

 mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #17
04. august 2011 af kidmartion (Slettet)

andet emne:
V = 1/3 • ∏ • (3 • r3 – r3)
Hvordan kan ovenstående give dette resultat:

Altså parantesen:3r3-r3 = 2r3.


Brugbart svar (0)

Svar #18
04. august 2011 af kidmartion (Slettet)

 https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=600761

Det er denne opgave.


Skriv et svar til: opgave 22.8

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.