Matematik

hjælp til ligning med brøker

25. januar 2011 af kasmort (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej.

jeg har problemer med en ligning som indeholder brøker. jeg tror at det er fordi jeg ikke finder fællesnævneren rigtigt.

Ligning=

3/x-3    -    1/2x-6    =  5/6

er der nogen der kan forklare mig hvordan jeg finder fællesnævneren.

på forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Vi må have nogle parenteser, for at kunne læse din ligning


Svar #2
25. januar 2011 af kasmort (Slettet)

 det er sådan ligningen står skrevet i bogen

. /= brøkstreger hvis det hjælper noget.


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Ja, men der er VANDRETTE brøkstreger, så man kan se, hvor langt de gælder. Derfor parenteser, når der er skrå brøkstreger ;-)


Svar #4
25. januar 2011 af kasmort (Slettet)

 :-) okay. er det sådan her du mener?? 

så man kan se hvor den enkelte brøk starter og slutter??

(3/x-3) - (1/2x-6) = (5/6)


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Det var bedre, men ikke godt nok.

Tag fx den første størrelese - er det (3/x)-3, eller er det 3/(x-3) ?


Svar #6
25. januar 2011 af kasmort (Slettet)

 heh tak for din tålmodighed.

jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg skal svare på det men

jeg prøver lige igen

3/(x-3) - 1/(2x-6) = 5/(6)

her er tallene der står i parentes nævnerne fra brøkerne. og skråstrgen er stadig brøkstreg.


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Bravo - nu gi´r det mening

Hvad var spørgsmålet så - var det en ligning, du skal løse - ?


Svar #8
25. januar 2011 af kasmort (Slettet)

ja, jeg har nogen problemer med den, og jeg er i tvivl om det er fællesnævneren der ikke bliver løst korrekt, så ville have en gennemgang af hvordan jeg finder fællesnævneren i det her tilfælde.

tak for hjælpen indtil videre:-) 


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Skal den løses som en ligning?


Svar #10
25. januar 2011 af kasmort (Slettet)

 jep..


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Øjeblik -


Svar #12
25. januar 2011 af kasmort (Slettet)

 jeg finder selv fællesnævneren som

6(x-3)(2x-6)

er det korrekt??


Brugbart svar (1)

Svar #13
25. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Jeg måtte genstarte PC'en så jeg slettede alt.

Kommer straks!


Svar #14
25. januar 2011 af kasmort (Slettet)

 okay:-)


Brugbart svar (1)

Svar #15
25. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

3/(x-3) - 1/(2x-6) = 5/6
================

Du kan nøjes med 6 * (x-3) idet

(x-3) går op (med 6)

(2x-6) =2*(x-3) går op med 3

6 går op med (x-3)

Vi ganger på begge sider med fællesnævneren for at slippe af med brøker:

3*6 - 1*3 = 5*(x-3)

18 - 3 = 5x -15

5x = 30

x = 6
====
 


Svar #16
26. januar 2011 af kasmort (Slettet)

 Fedt.. Mange tak for hjælpen:-)


Svar #17
27. januar 2011 af kasmort (Slettet)

 hey. jeg er desværre nødt til at spørge igen, for jeg fatter ikke helt hvordan du finder fællesnævneren..

du skrev

 (x-3) går op (med 6)

(2x-6) =2*(x-3) går op med 3

6 går op med (x-3)

hvordan går (x-3) op med 6, eller 6 op med (x-3) og hvordan går 2*(x-3) op med 3??

er der evt. en der kan forklare det på en lidt anden måde??


Svar #18
27. januar 2011 af kasmort (Slettet)

 nevermind.. jeg fandt ud af det ved at gå det igennem igen.. jeg tror jeg har været igennem det 15 gange.. men nu lykkedes det:-)


Brugbart svar (1)

Svar #19
27. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Hvis du ganger (x-3) med 6, så har du fællesnævneren

Sæt derefter 2 uden for parentes i udtrykket 2x-6, så får du 2(x-3). Prøv så at gange det med 3

Men okay kasper - det er nemmere at se med lidt øvelse -

Det var godt, du "kæmpede" videre ;-)


Svar #20
01. februar 2011 af kasmort (Slettet)

 ja og igen.. mange tak for hjælpen.. 


Skriv et svar til: hjælp til ligning med brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.