Matematik

Hvordan??

27. januar 2011 af cm5 (Slettet)

 det radioactive stof tritrium reduceres med 6 % om året. hvor mange år går der før stoffets masse er halveret?

hvordan udregnes dette? jeg er spejlblank. 


Brugbart svar (2)

Svar #1
27. januar 2011 af NejTilSvampe

 a = 1 - 0,06

T½ = -ln(2) / ln(a)


Brugbart svar (2)

Svar #2
27. januar 2011 af Yow! (Slettet)

først finder du fremskrivningsfaktoren a... det gør du ved 1 - 6 % (husk at omskrive 6 % til decimaltal)

herefter bruger du bare formlen for halveringskonstanten... den kan du med garanti finde i din bog... eller søg den her på sp.dk


Brugbart svar (2)

Svar #3
27. januar 2011 af NejTilSvampe

Eller du kan resonere dig frem til den ved at stille en ligning op

f(x) = b*a^x 

½*f(x0) = f(x0 + T½)

½b*a^x = b*a^(x+T½)

2a^T½ = 1  <=> a^T½ = ½ 

T½ *ln(a) = ln(½)  <=> T½ = -ln(2) / ln(a)

Sådan gør jeg ihvertfalde til prøver uden hjælpe midler :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. januar 2011 af Yow! (Slettet)

....ja svampe....men vi er ikke alle sammen nørder som diiiig :))))


Brugbart svar (2)

Svar #5
27. januar 2011 af NejTilSvampe

 Kan ikke se hvordan det er mere nørdet at kunne resonere sig frem til formlerne end at sidde og lære dem alle udenad.. det er tusinde gange nemmere bare at sige:

"Ja, jeg kan ikke lære dem alle uden ad, så kan lige så godt lade vær med at prøve. Men hvis jeg nu kan finde en metode til at resonere mig frem til dem på, så behøver jeg heller ikke huske på dem".

Det er min filosofi ihvertfalde, og sådan sparer jeg lagerplads i min hjerne =)


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. januar 2011 af Yow! (Slettet)

som om man har tid til alt det der.... det er nærmest beviser... så hellere bruge 3 dage på at lære formlerne uden ad end at bruge tid på at resonere sig frem til formlerne...endda til eksamen, i en presset situation.... :=)


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det fremmer jo ikke forståelsen af stoffet særlig meget blot at lære lange remser og formler udenad. Derimod fremmer det i allerhøjeste grad forståelsen at bruge NejTilSvampe's fremgangsmåde, hvor man ræsonnerer sig frem til det ønskede resultat. Det er netop et af formålene med matematik - at træne eleverne/de studerende i at tænke logisk. 


Skriv et svar til: Hvordan??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.