Matematik

MATH!!!

06. maj 2005 af Liv2004 (Slettet)
Opgave 6b)
Rumfanget af en pyramide er givet ved:

V=(1/3) * h * x^2

Hvis siden i den kvadratiske bund er 3:

6 = (1/3) * h * 3^2 <=> h= 2

højden af trekanten kan vi finde vha pytagoras.
h^2+ x^2 = c^2

x er i dette tilfælde kun 1.5 nemlig kun halvdelen af grundlinien.

Når man så indsætter dette in i formlen for man højden til at være: 2.5

A= h*g / 2 = 2.5*3 / 2 = 3.75

Så ved jeg heller ikke i denne opgave hvordan man kan gøre rede for den pågældende formel.

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/2002/MED_2002-8-2.PDF


Opgave 6a)

Volumen af en kegle er givet ved:

V(r,h) = (1/3) * pi * r^2 *h
Så ved vi at V skal være 1dm^3

1= (1/3)*pi*r^2*h
h=3/(pi*r^2)

dvs at h som funktion af r er.
h(r) = 3/(pi*r^2)

Overfladen for en cylinder er givet ved:
O( r , h) = 2*pi*r*h

Så ved jeg ikke hvordan jeg kan går videre med at gøre rede for forskriften.

O`(r)= (-6/ r^2) + 2*pi*r

O`(r)=0 <=> r= 0.985
Der er glassets overflade mindst muligt.

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/Vinter03/2003-8-6v-med.PDF?menuid=150560


Det er kun de to gange hvor man skal bevise de givene formler at jeg står af.

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2005 af sontas (Slettet)

O = x^2 + 2x*((kvrod(h^2+ (1/4)x^2))
hvor h = 18/x^2

Svar #2
06. maj 2005 af Liv2004 (Slettet)

hvor for du de opløsninger fra?
O = x^2 + 2x*((kvrod(h^2+ (1/4)x^2))
hvor h = 18/x^2

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. maj 2005 af Epsilon (Slettet)

Opgave 6b)
I opgaveteksten står at læse;

"Teltets overflade er arealet af de fire trekanter og den kvadratiske bund."

Meningen er, at man i stedet for at regne med konkrete tal, skal udlede det givne udtryk for pyramideteltets overflade, O (som funktion af x alene).

I henhold til opgaveteksten haves

O = x^2 + 4T

hvor T er arealet af hver af de 4 kongruente trekanter. Vi mangler da blot at vise, at

4T = sqrt(x^4 + 1296/x^2) (1)

Vink:
Fra det første spørgsmål vides, at

V = 1/3*h*x^2 = 6

hvoraf

h = 18/x^2 (2)

Endvidere er

4T = 4(h'*x/2) = 2x*h' (3)
h'^2 = h^2 + (x/2)^2 (4)

hvor h' er højden fra pyramidens top med fodpunkt midt på en af siderne i pyramidens grundflade.

Brug (2), (3) og (4) til at udlede (1).

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. maj 2005 af Epsilon (Slettet)

Opgave 6a)
Igen - læs opgaveteksten;

"Glassets udvendige overflade O består af cylinderens krumme overflade og bunden."

Du er snublende nær ved at have udledt udtrykket, thi du har netop vist, at

h(r) = 3/(pi*r^2) (1)

og cylinderens krumme overflade S er

S = 2*pi*r*h (2)

I henhold til opgaveteksten haves;

O = S + pi*r^2 (3)

idet pi*r^2 er arealet af bunden (cirkel af radius r).

Indsæt (1) i (2) og dernæst resultatet i (3).

Nu er jeg ganske vist ikke bekendt med, hvilke krav der konkret stilles til besvarelser på det 2-årige forløb til B-niveau. Men jeg vil umiddelbart mene, at med til argumentationen i det allersidste spørgsmål i opgaven hører en standard monotoniundersøgelse, dvs. fortegnsvariation for O' samt en forklaring på, at nulpunktet for O' er et minimumssted for O. Om nulpunktet for O' så beregnes algebraisk (ved at isolere r) eller grafisk på grafregneren, må være elevens eget valg.

//Singularity

Svar #5
09. maj 2005 af Liv2004 (Slettet)

Hej:

Ang. Opgave 6b)

h=18/x^2


4T=2*x*h`

h`^2 = h^2 + (x/2)^2

h` = sqrt((18/x^2)^2 +(x/2)^2)

hvis jeg så indsætter alt dette for jeg:

4T=2*x* sqrt ((18/x^2)^2 +(x/2)^2)

4T= * sqrt ((1296/x^4)+x^2)

jeg for ikke helt det som står i opgaven.

Den anden opgave er jeg færdig med.

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. maj 2005 af Epsilon (Slettet)

#5: Det går galt i den sidste udregning. Således;

4T = 2*x*sqrt((18/x^2)^2 +(x/2)^2) =
2x*sqrt(324/x^4 + 1/4*x^2) <=>

4T = sqrt((4x^2)*[324/x^4 + 1/4*x^2]) = sqrt(1296/x^2 + x^4)

hvilket netop er (1) i #3. Kan du se det nu?

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. maj 2005 af Tobias1234 (Slettet)

Nogen der kan hjælpe med at forklare den aller sidste udregning i #6?

Nemlig: 4T = sqrt((4x^2)*[324/x^4 + 1/4*x^2]) = sqrt(1296/x^2 + x^4)

Kan ikke lige se hvordan det hænger sammen.. Hvor kommer det der 4x^2 fra? og hvordan skal paranteserne forstås..? Skal det hele under kvadratrodstegnet..?

Brugbart svar (0)

Svar #8
17. maj 2005 af Tobias1234 (Slettet)

Har forstået det :)

Skriv et svar til: MATH!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.