Matematik

Rente - procent :D?

03. februar 2011 af molve (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Den 1. april 1987 indsætter Jønsson 12500 kr. i en bank, der giver 9% p.a.
Hvor meget ville der i alt stå på Jønssons konto efter et år?
Imidlertid hæver han alle pengene d. 20. januar 1988.
Hvor meget kunne han da hæve?

Nogle som kan fortælle hvordan man gør?

På forhånd tak :D


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. februar 2011 af Gestuz (Slettet)

 12500*1,09 = 13.625 kr. vil der stå på hans konto efter et år


Svar #2
03. februar 2011 af molve (Slettet)

#1

Tak, men jeg vil nu hellere have at du siger hvordan jeg gør så jeg selv kan regne opgaverne ud :D


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. februar 2011 af Dirchal (Slettet)

Kender du: kn=k*(1+r)^n?

Hvor kn= slutbeløbet

k= startbeløbet

r= renten, skrevet som decimal

n= antal terminer, hvor der tilskrives rente

I dette tilfælde ville det blive:

kn=12500*(1,09)^1

Det kan også bare skrives som 12500*1,09

Opgave 2

Først skal du finde ud af hvor mange år det drejer sig om, men her er det ikke et helt år...derfor skal n skrives som en brøk...

Skal desværre ud af døren nu, så kan ikke hjælpe mere...men vender tilbage hvis det er...

hilsen Jesper


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. februar 2011 af iinfinity (Slettet)

 Brug kapitalfremskrivning:

Kn=K0*(1+r)n

K=12500*(1+0,09)1

K=13625 kroner står der efter et år

der går 8 mdr og 20 dage efter han hæver pengene det laver vi om til år:

8*30+20=260 dage
 

260/360=0,722 år

K=12500*(1+0.09)0,722år

K=13302,5


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. februar 2011 af Gestuz (Slettet)

 Det er i orden, men der er ikke den store udregning med mindre du skal bruge formler indenfor emnet finansiel regning, som ovenstående :-) Men kan se du går i 8. og er ikke sikker på det er pensum før 10. klasse eller 1.g?


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. februar 2011 af iinfinity (Slettet)

 Bemærk at jeg har antaget at der er lige mange dage i hver måned, men det er der ikke :D så du kan selv finde ud af hvor mange dage der er i månederne ved at tælle på knoerne eller noget, men det må du selv bestemme :D


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. februar 2011 af mette48 (Slettet)

Den 1. april 1987 indsætter Jønsson 12500 kr. i en bank, der giver 9% p.a.
Hvor meget ville der i alt stå på Jønssons konto efter et år?
Imidlertid hæver han alle pengene d. 20. januar 1988.
Hvor meget kunne han da hæve?

rente for et år 12500*9/100 kr=1125 kr

der står 12500 + 1125 på kontoen

1/4 1987 til 20/1 1988

1/4 til 1/1 er 9 måneder = 30*9 dage (en rentemåned er 30 dage)

1/1 til 20/1 er 19 dage

ialt 289 dage

Rente = [kapital*%*dage]/[360*100]

12500*9*289/(360*100)=903,13 kr


Svar #8
03. februar 2011 af molve (Slettet)

Ok tak for hjælpen men der er en lille ting mere :D

Hvordan finder jeg ud af hvor mange dage/måneder der er fra 1987 1. april til 1988 20. januar


Brugbart svar (1)

Svar #9
03. februar 2011 af iinfinity (Slettet)

 Mette48
der siges i opgaven at Jønsson hæver alle pengene??


Svar #10
03. februar 2011 af molve (Slettet)

er det ikke 1 år 10 mrd og 20 dg?


Svar #11
03. februar 2011 af molve (Slettet)

Tak for hjælpen alle sammen :D


Brugbart svar (1)

Svar #12
03. februar 2011 af iinfinity (Slettet)

 Nej det du skal tænkte på at perioden rækker fra april og så sommeren over til det nye år i januar.. det er 8 mdr. 20 dage


Brugbart svar (1)

Svar #13
03. februar 2011 af iinfinity (Slettet)

 nej faktisk 9 mdr og 20 dage 


Brugbart svar (1)

Svar #14
03. februar 2011 af iinfinity (Slettet)

 så det bliver.....
der går 8 mdr og 20 dage efter han hæver pengene det laver vi om til år:

9*30+20=290 dage

290/360=0,805 år

K=12500*(1+0.09)0,805år

K=13397,9


Brugbart svar (1)

Svar #15
03. februar 2011 af SuneChr

Rentetilskrivningsdagen - hvornår var det?

Hvis det var 31. dec. 1987, så skal der jo beregnes simpel rente fra 1. apr. 1987 til 31. dec 1987 plus rentes rente fra 31. dec. 1987 til 20. apr. 1988. 

Bankerne har, vist nok, forskellig praksis vedr. renteberegninger.

# 4 og # 14 tror jeg ikke holder.


Brugbart svar (1)

Svar #16
03. februar 2011 af iinfinity (Slettet)

 SECC jeg tror ikke at man skal tage højde for rentetilskrivningsdagen og rentens rente.. Tror opgaven ville være for kompliceret til 8. klasses niveau så.


Brugbart svar (1)

Svar #17
03. februar 2011 af SuneChr

# 16  Det står godt nok ikke i opgaven, hvornår renten tilskrives. På 8. klassetrin skulle eleverne kunne kombinere simpel og sammensat rente. Det ville i hvert fald gi' løsningen på opgaven en ekstra stjerne, hvis opgaveløseren kan forholde sig, ud over det givne, til opgaven.


Brugbart svar (1)

Svar #18
03. februar 2011 af iinfinity (Slettet)

 Ja det har du ret i .. men tilskrives renten ikke normalt d. 31 december?


Brugbart svar (1)

Svar #19
03. februar 2011 af SuneChr

# 18  Jo, det er vist ret almindeligt. Det er så ikke noget, opgaveløseren skal vide, hvis ikke det står i opgaven, men hvem vil ikke gerne aflevere den  s u p e r   p e r f e k t e  opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #20
05. februar 2011 af mette48 (Slettet)

kapitalfremskrivning: bruges kun for hele værdier af n

Hvis der er tale om kortere tid bruges renteformelen Kapital*5*dage/(100*360)

der er 30 dage i en rentemåned


Skriv et svar til: Rente - procent :D?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.