Matematik

Vektorer - Haster !

03. februar 2011 af aanalt (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Linierne l og m har parameterfremstillingerne

l: (x,y,z) = (1, 3, 3½) + t(–2, 6, -5)
m: (x,y,z) = (4½, 4, 2) + t(1½, 1, -1)
Undersøg om linierne skærer hinanden

Er gået helt i stå ... 

Tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. februar 2011 af peter lind

Du kommer til at skifte navn på den ene af de 2 parametre. Sæt dernæst de 2 parameterfremstilling lig hinanden. Det giver 3 ligninger med 2 ubekendte. Vælg 2 af dem ud og find en løsning. Hvis denne løsning gør den tredje ligning sand skærer de hinanden ellers ikke.


Svar #2
03. februar 2011 af aanalt (Slettet)

 Hvad mener du med : " Hvis denne løsning gør den tredje ligning sand" ? 

- Hvordan kan jeg vide om den er sand ? 


Svar #3
03. februar 2011 af aanalt (Slettet)

 Kan egentlig ikke bruge solve/lommeregner ? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. februar 2011 af SuneChr

Lommeregneren er intet værd, hvis du ikke forstår, hvordan opgaven løses.

Lommeregneren er kun et hjælpemiddel, når vi kan dét, lommeregneren gør for os.


Svar #5
03. februar 2011 af aanalt (Slettet)

 Men jeg forstår det virkelig ikke ? 

- Nogen der kan lave den og forklar måske ? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. februar 2011 af peter lind

Prøv først at opstille ligningerne.


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. februar 2011 af SuneChr

l: (x,y,z) = (1, 3, 3½) + t(–2, 6, -5)
m: (x,y,z) = (4½, 4, 2) + t(1½, 1, -1)  Brug s i stedet for t
 

l:   x  =  1 - 2*t         m:    x  =  4½  +  1½*s      Sæt dem lig med hinanden, så har du første ligning.

Gør det samme ved y´erne  og  z´erne.   Så ta´r vi den derfra!


Svar #8
03. februar 2011 af aanalt (Slettet)

 For l:

x=1+(-2)t
y=3+6t
z=3½+(-5)t

For m:

x=4½+1½s
y=4+1s
z=2+(-1)s

Jeg skiftede t til s i linien m.


Svar #9
03. februar 2011 af aanalt (Slettet)

 x: 1+(-2)t=4½+1½s
y: 3+6t=4+1s
z: 3½+(-5)t=2+(-1)s

Sådan ? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. februar 2011 af SuneChr

Første plads i parenteserne er altid x´erne

Anden plads i parenteserne er altid y´erne

Tredie plads i parenteserne er altid z´erne


Brugbart svar (1)

Svar #11
03. februar 2011 af peter lind

Ja. Løs så de første 2 ligninger.


Brugbart svar (1)

Svar #12
03. februar 2011 af SuneChr

# 9   Godt. Godt!   Vælg nu f.eks. de to øverste ligninger ud, og løs dem m.h.t.  s og t.


Svar #13
03. februar 2011 af aanalt (Slettet)

 Forstår ikke helt, hvad du mener... Men jeg skal nu sætte de to dem og finde en løsning, ligesom #1 ? 


Brugbart svar (1)

Svar #14
03. februar 2011 af peter lind

Jeg ved ikke hvad du mener med at "sætte de to af dem"; men du skal simpelthen vælge 2 af de 3 ligninger. Det nemmest er nok bare at vælge de 2 første.


Svar #15
03. februar 2011 af aanalt (Slettet)

(1+(-2)t=4½+1½s)+(3+6t=4+1s) <=> 4t+4=2½s+8½ ? Er det sådan ?


Brugbart svar (1)

Svar #16
03. februar 2011 af peter lind

nej. Det er 2 separate ligninger med 2 ubekendte altså

1-2t= 4½+1½s

3+6t = 4+s

Gang den øverste ligning med 3 og læg resultatet til den anden.


Svar #17
03. februar 2011 af aanalt (Slettet)

 Dvs: 

3+6t=4+s <=> 3-4=6t-s <=> -7=6t-s ? 


Brugbart svar (0)

Svar #18
03. februar 2011 af SuneChr

.


Svar #19
03. februar 2011 af aanalt (Slettet)

 Hov det var -1 :) 


Svar #20
03. februar 2011 af aanalt (Slettet)

 Ja da jeg så isolere t og s får jeg s= -23/11 og t= -2/11 


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.