Matematik

Matematik A

15. februar 2011 af Tweet (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, Jeg står med en opgave, som jeg ikke kan løse. Den lyder følgende..

Trykket i atmosfæren, målt i atm, som en funktion P af højden h, målt i km, over jordoverfladen er bestemt ved

P = (1/2)^(h/5)

Volumen af idealgas er ved konstant temperatur omvendt propotional med trykket.

 1) Opskriv et regneudtryk for volumen V af en idealgas som funktion af højden h, når volumen ved jordoverfladen er 2 L


: ) Tak på forhånd !


Brugbart svar (2)

Svar #1
15. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at V = c/P og bestem konstanten c ud fra de givne oplysninger


Svar #2
15. februar 2011 af Tweet (Slettet)

Jeg så et sted i min bog, at der var noget med

V = T * (k/P)

Jeg formoder, at k er det samme som c?


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Den skal du ikke bruge her. Du ved, at for h=0 er P=1atm, og V = 2L . Så er 2L = c/(1atm) . Indsæt så udtrykket for P som funktion af h til bestemmelse af V som funktion af h.


Svar #4
15. februar 2011 af Tweet (Slettet)

Oki super mange tak : )


Svar #5
15. februar 2011 af Tweet (Slettet)

Jeg er kommet frem til en løsning, men tror at den er forkert.

Jeg startede med at sige;

2L = c/(1atm)  

Så indsatte jeg udtrykket P = (1/2)^(h/5), så det så følgende ud

2L = c / (1/2)^(h/5)

Men så tænkte jeg på, at hvis du isolerer c i 2L = c/(1atm), så fik du

c =  2L * 1 atm

.. også kunne man vel indsætte det i v = c/(1/2)^(h/5), samt kunne man indsætte udtrykket for P som funktion af h, så det ser ud på følgende måde...

V = (2L * 1atm) / (1/2)^(h/5) ?

... hvis min tankegang er forkert, så bare sæt : (. Hvis min tankegang er lidt rigtig så være venlig at skrive :i og hvis den er rigtig, så være venlig at skrive : ).


..Jeg forventer : (, da jeg slet ikke kan koncentrere mig. Dog har jeg fået hjælp af dig, så det bør midst være :i eller :).

Tak


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

: ).


Svar #7
15. februar 2011 af Tweet (Slettet)

Yay : ) Tusind tak :D


Svar #8
19. februar 2011 af Tweet (Slettet)

Ehmm jeg skrev til min lærer, da min veninde havde fået et lidt anderledes resultat end, hvad jeg havde fået. Han sagde så, at det ikke var rigtigt.. : /

Han sagde, at jeg skulle tænke på, at der var omvendt proportionalitet mellem V og P, så det var V*P = k. Her kunne jeg så bestemme konstanten k ved hjælp af, at volumen er 2L - derefter isolere V.

Ehmmm.. jeg tror, at det skal gøres følgende;

Vi ved, at V og P er omvendt proportionale, derved

V * P = k.

Så vil vi bestemme konstanten k, hvor vi benytter os af viden; at volumen er 2L ved jordoverfladen. Så

2L * P = k

Vi kender så også udtrykket for P, hvilket er P = (1/2)^(h/5). Dette indsættes

2L* (1/2)^(h/5) = k

Derefter isoleres V.

V = 2/(1/2)^(h/5)

Ej, jeg tror, at det er forkert ... hvis det er det, så være venlig, at bare sige, at det er det. Tak.


Brugbart svar (1)

Svar #9
19. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er stadig korrekt, og det er jo det samme udtryk, som du havde i #5 (selv om du nu udelod enhederne).


Svar #10
19. februar 2011 af Tweet (Slettet)

Ja, det mener jeg da også, men min lærer sagde, at jeg var på vildspor medhensyn til måden .... Men tusind tak for hjælpen : )


Brugbart svar (1)

Svar #11
19. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Benyt fremgangsmåden skitseret i #1.

P = (1/2)h/5 , V = c/P , og V(h=0) = 2L , hvoraf

V = c / (1/2)h/5 , og 2L = c


Svar #12
19. februar 2011 af Tweet (Slettet)

Jamen det er jo det samme


Skriv et svar til: Matematik A

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.