Matematik

Bestem koordinatsættet til P

20. februar 2011 af Gitse (Slettet)

Hej, jeg har brug for hjælp til flg. opgave:

To linjer l og m i rummet er bestemt ved:
l:[x,y,z]=[0,1,6]+t*[-3,1,2] og m:[x,y,z]=[9,1,7]+s*[3,2,5]

Det oplyses, at l og m skærer hinanden i et punkt P.
a) Bestem koordinatsættet til P.

Skal jeg bestemme skæringspunjktet? bare giv mig et hint :)

b) Bestem en ligning for den plan, som l og m udspænder. 

På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

a) Ja, man skal bestemme skæringspunktet. Bestem t i l's parameterfremstilling og s i m's parameterfremstilling, så de to punkter stemmer overens i x, y, og z.

b) Når skæringspunktet P er bestemt, bestemmes den plan, der indeholder P og hvis normalvektor står vinkelret på både l's og m's retningsvektorer.


Svar #2
20. februar 2011 af Gitse (Slettet)

 okay tak :)

men mener du sådan:

for linje l: solve(−3*−3*t+1*(t+1)+2*(2*t+6)=0,t) ? t=((−13)/(14))

btw, jeg bruger cas.

for linje m: solve(3*(3*s+9)+2*(2*s+1)+5*(5*s+7)=0,s) ? s=((−32)/(19))

er det rigtigt?


Brugbart svar (2)

Svar #3
20. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, man skal løse ligningssystemet i s og t:

x: 0 -3t = 9 + 3s
y: 1 +t = 1 + 2s
z: 6 +2t = 7 + 5s

Det fundne parameterpar (s,t) skal opfylde alle tre ligninger.


Svar #4
20. februar 2011 af Gitse (Slettet)

skal jeg så bruge 2. ligninger med to ubekendte?


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja. Brug ligningen fra y: til at eliminere t .


Svar #6
20. februar 2011 af Gitse (Slettet)

 Jo, jeg fik dem til (-1,-2) - passer det?


Svar #7
20. februar 2011 af Gitse (Slettet)

 og hvad er det næste jeg skal gøre? 

- men jeg har så fundet i 2D?? burde det ikke være 3D


Svar #8
20. februar 2011 af Gitse (Slettet)

Jo tak! har fundet ud af det :) tak igen :)


Brugbart svar (3)

Svar #9
20. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du skal præcisere, hvilken parameter, der er s, og hvilken der er t. Man finder to parametre (s , t), og man skal godtgøre, at dette parameterpar opfylder alle tre ligninger. Indsættes t i parameterfrfemstillingen for l, findes skæringspunktet P. Indsættes s i parameterfremstillingen for m, finder man igen koordinaterne for det samme skæringspunkt. Bestem nu koordinaterne for P.


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Jeg ved at det er en gammel tråd, men hvordan løser man c ? skal man bruge punktet P og l (eller m) ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Hvad går spm c) ud på?


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Hvis du mener spm b) , kan man jo benytte vektorproduktet af de to liniers retningsvektorer som normalvektor, og planen skal gå gennem punktet P, som det er forklaret i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #13
22. april 2012 af FrøenHeinz (Slettet)

Hej jeg har utroligt store problemer med at bestemme koordinatsættet til punktet P og har ikke helt forstået den tidligere beskrevede fremgangsmåde i tråeden.

Er der en der kan hjælpe? :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Hvad forstår du ikke ved forklaringen i #3? Et muligt skæringspunkt skal tilfredsstille begge liniers parameterfremstillinger.


Brugbart svar (0)

Svar #15
22. april 2012 af FrøenHeinz (Slettet)

#14

Det er jeg med på, men jeg kan ikke forstå hvordan jeg finder frem til skærringspunktet. :i


Brugbart svar (0)

Svar #16
22. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Man skal løse ligningssystemet

x: 0 -3t = 9 + 3s
y: 1 +t = 1 + 2s
z: 6 +2t = 7 + 5s

Udvælg to af ligningerne, f.eks. de to første, der giver

x: 0 -3t = 9 + 3s
y: 1 +t = 1 + 2s

eller

x: t = -3 -s
y: t = 2s

Heraf ses, at

s = -1 og at t = -2

Man indsætter disse værdier for s og t i ligningen for z og viser, at den også er opfyldt. Herefter kan man så beregne koordinatsættet for skæringspunktet ved at indsætte den fundne værdi for s i den linie, der benytter s som parameteren.


Brugbart svar (0)

Svar #17
22. april 2012 af FrøenHeinz (Slettet)

Ej mange tak. Jeg har løst opgaven helt perfekt nu.

Jeg har fået punktet p til have koordinaterne P(6,-1,2). 

Når jeg skal finde ligningen for den plan som l og m udspænder, skal jeg så bare benytte planens ligning? Jeg har jo allerede punktet P. Er dog lidt i tvivl om hvordan jeg finder normalvektoren?


Brugbart svar (0)

Svar #18
22. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Genlæs forklaringen i #12 eller i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #19
22. april 2012 af FrøenHeinz (Slettet)

Vil det så bare sige at jeg skal finde vektorproduktet/krydsproduktet af t(-3,1,2) og s(3,2,5) og så kan benytte det som normalvektor? :D

 

 


Skriv et svar til: Bestem koordinatsættet til P

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.