Fysik

Hydrostatisk ligevægt

22. februar 2011 af aaaa202 (Slettet)

 Jeg sidder og læser følgende note om hydrostatisk ligevægt for en stjerne: http://www.tberg.dk/uni/hydro.pdf
I ligning to udledes, hvad jeg går ud fra er et udtryk for det termiske tryk på et uendeligt lille rumfang i afstanden r fra centrum. Jeg har bare svært ved at forstå, hvorfor det er givet ved: 
dFp = P(r) * dA - P(r + dr) * dA
Burde det ikke være:
dFp = P(r + dr) * dA - P(r) * dA
Man ønsker vel at finde kraften på en uendelig lille kube i den markerede ring på illustrationen?
Kan nogen PÆDAGOGISK forklare mig, hvad jeg har misforstået? 

Edit: Jeg kunne også godt tænke mig hjælp til ligning (6). Hvordan når man frem til dette ud fra (5)? Er det fordi venstresiden ændrer sig med tiden, hvilket de andre led ikke gør? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. februar 2011 af Jerslev (Slettet)

#0: De to ting du skriver for dFp er jo blot det samme med omvendt fortegn. Husk på, at trykgradienten er negativ, idet trykket falder ud igennem stjernen.

For at komme frem til ligning (6) skal du bruge, at radius ved hydrostatisk ligevægt er konstant, hvorfor d^2r/dt^2 = 0.


Skriv et svar til: Hydrostatisk ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.