Matematik

differentialregning

22. februar 2011 af bonzoadam (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg skal løse denne opgave:

Bestem i hvilken funktion f har vandrette tangenter når f(x)=x^3-7,5x^2+17,75x+13.125

Jeg har differentieret til følgende:

f'(x)=3*x^2-7,5*2x+17,75=3x^2-15x+17,75

Jeg tænker at tangenten har vandrette tangenter i minimum og maksimum da det vel også er lige netop her hældningskoefficienten er =0 og og tager som givet at f har maksimum if'(xo)=0, ( hvor den forøvrigt også har minimum=?)

derfor siger jeg at f'(xo)=0=3x^2-15x+17,75 og så er det at jeg går i stå for at løse denne som en andengradsligning vil vel give mig rødder? og hvis jeg forsøger at løse lligningen går jeg lidt i stå sådan her:

0=3x^2-15x+17,75

-17,75=3x^2-15x og så er jeg lidt /meget i tvivl om hvordan jeg kommer videre????

VH


Brugbart svar (2)

Svar #1
22. februar 2011 af SuneChr

Andengradsligningen     ax2 + bx + c  =  0  har løsningen:

x  = (  - b ± √ (b2 - 4ac ) ) / (2a)


Brugbart svar (2)

Svar #2
22. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#0

Grafen for funktionen f(x) har en vandret tangent, hvor f'(x) = 0 . At tangenten er vandret betyder, at dens hældningskoefficient er lig med 0. Løs derfor ligningen f'(x) = 0, som er en 2.-gradsligning i x . For hver løsning x i denne ligning, har grafen for f(x) vandret tangent.


Svar #3
22. februar 2011 af bonzoadam (Slettet)

Det var også det jeg umiddelbart tænkte men lavede en regnefejl i første omgang så resultatet blev forkert:-(,men vil dog lige høre hvordan det kan lade sig gøre at rødderne til et andengradspolynomium også kan være vandrette tangenter eller er det mig der blander noget sammen?????


Brugbart svar (2)

Svar #4
22. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du blander tingene sammen. Der er ikke tale om, at rødderne er vandrette tangenter. De x-koordinater, hvor grafen for den oprindelige funktion f(x) har vandret tanget, findes som rødderne i ligningen f'(x) = 0, der i dette tilfælde er en 2.-gradsligning.


Brugbart svar (2)

Svar #5
22. februar 2011 af TorbenA (Slettet)

Ja, hvis f '(x0) = 0, er der vandret tangent i x0. Der kan så enten være maksimum, minimum eller vandret vendetangent, afhængigt af fortegnen for f '.

For at løse 2. grads ligningen

0=3x2 - 15x + 17,75

må du bruge løsningsformlen

x = (-b ± √(b2 - 4ac)) / (2a)

hvor a = 3, b = -15 og c = 17,75

som man alid gør, når man løser 2. grads ligninger :-)

Diskriminanten (b2 - 4ac) kan være positiv, nul eller negtiv, og det afgør antallet af rødder (højst 2 stk).


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. februar 2011 af TorbenA (Slettet)

Sorry. I var der ikke før :-)


Svar #7
22. februar 2011 af bonzoadam (Slettet)

det vil altså sige at i følgende opgave:

En funktion er bestemt ved f(x)=3x^3+15x+6x-72, hvor jeg skal bestemme monitoniforholdene samt lokale ekstrema kan gribes an på samme måde?

f'(x)=3*x^2+15+6=3x^2+21 osv?


Brugbart svar (1)

Svar #8
22. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er da helt i orden. Det kan ofte hjælpe for spørgeren at få det samme belyst fra forskellige vinkler.


Svar #9
22. februar 2011 af bonzoadam (Slettet)

det vil altså sige at i følgende opgave:

En funktion er bestemt ved f(x)=-3x^3+15x+6x-72, hvor jeg skal bestemme monitoniforholdene samt lokale ekstrema kan gribes an på samme måde?

f'(x)=-3*3x^2+15+6=-9x^2+21 osv?


 


Brugbart svar (1)

Svar #10
22. februar 2011 af TorbenA (Slettet)

#9

Det er ikke helt nok. Jeg vil anbefale dig at tegne en talakse med de tal, hvor f '(x) = 0. Du har nemlig brug for at vide, for hvilke x'er differentialkvotienten er positiv og negativ.  Dvs funktionen er voksende og aftagende.

Monotoniforhol handler netop om, for hvilke x funktionen er voksende, aftagende eller har ekstrema (maksima og minima). Fortegnene for x ' vil fortælle dig dette. Ved et maksimum er fortegnsvariationen  +,0,- , og ved et minimum er den  -,0,+ , ikke?


Svar #11
22. februar 2011 af bonzoadam (Slettet)

Jo det har du ret i men når jeg løser ligningen o=-9x^2+21 skal jeg så gøre det ved at sige

0=-9x^2+21

-21=-9x^2

-21/-9=x^2

2.3333=x^2

Og så tage kvadratrod på begge sider af lighedstegnet8hvor sidder tegnet på min pc?), eller skal jeg løse det ved at finde rødderne i en andengradsligning?


Brugbart svar (1)

Svar #12
22. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Begge metoder kan benyttes. Husk, at der er to forskellige rødder.


Brugbart svar (1)

Svar #13
22. februar 2011 af TorbenA (Slettet)

Det må du selv om. Det giver det samme. Du skal bare huske, at hvis x2 = p så er x = ±√p !

Er du sikker på, at f(x) ikke er:  f(x)=-3x3+15x2+6x-72

Det ville være mere logisk.

De specielle tegn, du efterlyser, finder du ved at klikke på Ω-tegnet over denne editor. Her kan du også vælge index og eksponent.


Svar #14
23. februar 2011 af bonzoadam (Slettet)

#13, desværre er det ikke 15x^2-det ville også ha passet mig bedre!

Jeg har regnet mig frem til at f'(xo)=o er lig med -1,5275 og 1,5275

Så har jeg lavet en talakse som jeg har vedhæftet, hvilket giver mig den løsning at

f er aftagende i ]-∞;-1,5275] og i [1,5275;∞[ samt at f er voksende i [-1,5275;1,5275]

og f har lokalt minimum i -1,5275 samt lokalt masimum i 1,5275.

Desværre er facit ikke det samme i min bog så hvad er det jeg gør galt?????????????????????????

Vedhæftet fil:X.docx

Brugbart svar (1)

Svar #15
01. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

Hvis der nu skulle stå 15x2, ville løsningerne være -3,1196 og -0,2137. Passer det bedre med facitlisten? Men så er der trykfejl i opgaven...


Skriv et svar til: differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.