Matematik

ligesidet polygon

25. februar 2011 af thelight - Niveau: 10. klasse

Hej hvis jeg har en 5 kant med en sidelængde på 3 cm hvordan kan jeg så finde areal af hele 5 kanten ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. februar 2011 af AskTheAfghan

Tegn 5 kants diagonaler, så skal du finde arealet af en af de 5 ligesidet trekanter. Arealet af en trekant = (h*g)/2. Hvor g = 3 cm, og h kan du anvende pythagoras' læresætning. Derefter skal du gange med 5, så svarer det til arealet af 5-kanten.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#1

Du blander nogle ting sammen her. Det er nok radier i den omskrevne cirkel, du tænker på (og ikke diagonaler), og de deler ikke 5-kanten i 5 ligesidede trekanter; men i 5 ligebenede trekanter, hvor man kender grundlinien. Man skal også benytte, at der er tale om en regulær 5-kant.


Svar #3
25. februar 2011 af thelight

så hvad skal jeg så gøre ? hvis det første indlæg ikke er hvad jeg skal ?


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Se på de 5 ligebenede trekanter, der dannes, når radierne tegnes fra hver vinkelspids i 5-kanten til den omskrevne cirkels centrum. Hver af disse trekanter har en topvinkel, der er v = 360º/5 = 72º , og dens grundlinie er s = 3cm. Højden h i hver af disse ligebenede trekanter deler trekanten i to retvinklede trekanter, hvis ene vinkel er 72º/2 = 36º , og hvis modstående katete er a = s/2 . Man finder da, at

tan(36º) = a/h = s/(2h), så h = s/(2·tan(36º)) .

Arealet af hver af de ligebenede trekanter er så

A = (1/2)·s·h = (1/4)s2/tan(36º) . Arealet af 5-kanten er så

P = 5·A = (5/4)·s2/tan(36º) ,

hvor s = 3cm.


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. februar 2011 af AskTheAfghan

#2

Du har fuldstændig korrekt. Min fejl.


Skriv et svar til: ligesidet polygon

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.