Matematik

Differentialregning

25. februar 2011 af Gmudi (Slettet) - Niveau: 9. klasse

 Goddag

Jeg har et simpelt spørgsmål omkring differentialregning.

Jeg går i niende klasse i øjeblikket og skal på gymniasiet efter sommer. Har tit hørt og læst herinde at differentialregning bliver en meget  vigtig faktor på gymnaiset. Men jeg har da aldrig haft om det eller i hvert fald ikke endnu, regner nu ikke med vi for det.? Er det noget, gymnasiet regner med, at jeg allerede kan/kender i forvejen? Eller hvordan fungerer det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. februar 2011 af durfte (Slettet)

Nej, du skal ikke kunne det i forvejen, det er noget du lærer.

PS: Med en god lommeregner er det let som en leg :)


Svar #2
25. februar 2011 af Gmudi (Slettet)

 Tak for dit svar. Vidste ikke at det var noget, der kunne løses på lommeregner. 

Kunne du måske komme med et eksempel på en differentialregning? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. februar 2011 af durfte (Slettet)

Find den afledte funktion af f(x)= x2 + 3

Den afledte funktion er da: f '(x)= 2x


Svar #4
25. februar 2011 af Gmudi (Slettet)

 Det forstår jeg ikke? Lille forklaring ville være super :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. februar 2011 af durfte (Slettet)

okay......det er lidt svært at forklare det kort, men jeg skal forsøge.

Når du har en funktion, behøves den jo kke at være lineær, den kan gå op og ned og alt muligt anet. Når du bruger defferenttialregning finder du ud af hvad HÆLDNINGEN er i et givet pukt på funktionen. Fx, hvis du vil hvide hvad hældingen er i x=7, så differentierer du først funktionen og så får du den afledte funktion. Så indsætter du x (7) i denne, er derved finder du hvad hældningen er i dette punkt.


Svar #6
25. februar 2011 af Gmudi (Slettet)

 Hvilken metode brugte du til ligningen ovenover? (Hvis du kunne illustere)


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. februar 2011 af durfte (Slettet)

hvis du ikke bruger din lommeregner til det, er der en række regneregler man skal overholde. Den mest brugte er hvis x er opløftet i et tal, ganger du x med det, x er opløftet i. Derefter trækker du en fra det x er opløftet i. Hvis en konstant indgår, forsvinder denne. Faktisk er det kun hvis x indgår at tallet bliver.

Fx:  x^7 +x + 8

Dette bliver til: 7*x^6 + 1

Der er dog mange andre regler. Fx bliver sqr(x) til 1/(2*sqr(x))


Svar #8
25. februar 2011 af Gmudi (Slettet)

 Tak for din tid og hjælp. Ser frem til at lære dette på gymnasiet :)

Med lommeregnerens hjælp synes jeg nu ikke, man får lært noget. Så jeg vil med sikkerhed prøve at lære det uden hjælpemidler :D

Tak igen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. februar 2011 af durfte (Slettet)

Det er en god ting at have styr på sin lommeregner. Jeg havde en prøve forleden, og i stort set alle opgaver startede jeg med at skrive: Til denne opgave har jeg bruge TI-89......(og så hvilken funktion)

De fleste opgaver er mega hurtige at løse hvis du har styr på din Cas.


Svar #10
25. februar 2011 af Gmudi (Slettet)

 Lyder godt. Jeg har en TI-84, som jeg bruger i niende klasse. Og jeg er begyndt at vænne mig til den og tænker over, om det ville være en dårlig idé at købe en ny efter sommer? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. februar 2011 af durfte (Slettet)

Min far har en TI-84. I forhold til TI-89, eller den nye TI-Inspire sutter den maks.


Svar #12
25. februar 2011 af Gmudi (Slettet)

Så skal den skiftes ud med den nyeste version XD

Tak for din hjælp Durfte. Kunne du ellers råde andet til en kommende gymnasieelev på HTX?


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. februar 2011 af durfte (Slettet)

ahhhhh...HTX. Jeg går selv på STX. Så vidt jeg ved, så bruger de mest computeren til beregninger derude, så jeg ved ikke hvor vidt du behøver en ny lommeregner. Men som altid, så hør den mat-lære du får derude om du skal have en ny.


Svar #14
25. februar 2011 af Gmudi (Slettet)

 Ja, det nok det klogeste at gøre, nemlig at vente til at høre mat-læreren anbefale et eller andet apparat :)

Virkelig glad for du lige gav dig lidt tid til at hjælpe :)


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.