Matematik

x^3-5x^2+3x+6=0 (hjææælp??)

26. februar 2011 af MarieHansen19 (Slettet)

alt hjælp værdsettes
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Produktet af rødderne skal være -6, så man forsøger først at gætte på en rod ud fra faktorerne i 6 . Prøv med 1, 2, 3 . Kan man gætte en rod, får man derved faktoriseret polynomiet i faktorer, der har lavere grad end det oprindelige polynomium.


Svar #2
26. februar 2011 af MarieHansen19 (Slettet)

 Forstår ikke helt? Jeg skal undersøge om der kan være 2 løsninger?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Nej, gæt en rod r og divider så polynomiet (x-r) op i det oprindelige polynomium. Derved fås et 2.-gradspolynomium, hvis rødder kan bestemmes ved den sædvanlige metode for 2.-gradsligninger.

Polynomiet kan faktoriseres (x -r1)(x -r2)(x -r3) . ganger man ud, ser man at produktet -r1·r2·r3 er lig med konstantleddet i polynomiet, i dette tilfælde 6. Skal man starte med at gætte en rod i polynomiet er det derfor værd at starte med faktorerne i konstantleddet, dvs x=±1, x=±2, eller x=±3 for at se, om en af disse skulle være en rod. Og det viser sig her at være tilfældet.


Svar #4
26. februar 2011 af MarieHansen19 (Slettet)

 men opgaven gik ud på at jeg skal undersøge om der er to løsninger. jeg skal aflevere på mandag, og har ingen anelse om hvordan man laver den.


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Så skal du så finde antallet af rødder i det resulterende 2.-gradspolynomium.

Du kan se, at x=2 er rod i polynomiet. Faktoriser det oprindelige polynomium i (x-2)·(x2 +bx +c) og bestem antallet af rødder i 2.-gradspolynomiet.


Svar #6
26. februar 2011 af MarieHansen19 (Slettet)

 Jeg synes det er underligt, for vi har ikke fået noget at vide om det, men bare en opgave omkring det i vores aflevering. Ved ikke hvordan jeg skal gøre.


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Opgaven, som du formulerede den i #0, drejede sig blot om at løse en 3.-gradsligning. Senere har du så revideret opgaven til at du skal undersøge, om der er 2 løsninger. Det ville have været til stor hjælp, hvis du havde formuleret hele opgaven fra starten.

En anden fremgangsmåde er at lave monotoniundersøgelse for funktionen f(x). Man finder, at den har lokalt ekstremum i x=(1/3) og i x=3, og at f(x) er voksende i ]-∝, 1/3[ , aftagende i ]1/3 , 3[ og voksende i ]3 , ∝[ , og da f(1/3) > 0 og f(3) < 0 , og da f(x) → ∝ for x → ∝ , og f(x) → -∝ for x → -∝ , fremgår det, at der må være en rod i hvert af intervallerne ]-∝, 1/3[ ,  ]1/3 , 3[ og  ]3 , ∝[


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. februar 2011 af peter lind

Hvis du kun skal finde antal løsninger er der en anden mulighed. Sæt f(x) = x3-5x2+3x+6.  Find f'(x) og løs ligningen f'(x) = 0. Hvis der ikke er nogen løsninger er funktionen monoton og der kan kun være en løsning. Hvis der er løsninger skal du finde lokale maksima og minima. Lav derefter en graf for funktionen. Af grafen kan du se hvor mange gange den skærer x-aksen og dermed antal løsninger.


Skriv et svar til: x^3-5x^2+3x+6=0 (hjææælp??)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.