Matematik

procentregning

28. februar 2011 af slapdack (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hejsa. Jeg havde noget lign kørende i en tråd, men den er død nu, og blev ikke helt afklaret.

Jeg skulle vise at summen af procentstigninger i intervallet x1,x2.....x12  ikke var det samme som procentforskellen fra x1 til x12 ( x12-x1/x1 *100)

Hvis det er procentvis stigning, ville det så ikke være ( a2 / a1) + (a3 / a2) - 1 = ( a22 + a3a1 ) / (a1a2) -1

og (a3 / a1) -1 = a3a2 / (a1a2) -1

Hvis man blot kunne lægge summen af procentstigninger sammen, så ville de to udtryk være ens, men det er de ikke(skal vise at de to udtryk er forskellige). Er det så korrekt at jeg trækker 1 fra, når jeg taler om procentvis forskel?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2011 af mette48 (Slettet)

Procentvis stigning i hver periode er 100*(an+1-an)/an %

100*(a1-a0)/a0 % = 100*a1/a0 % - 100 % dette skal så regnes ud for alle intervaller

For at komme nemmere til et resultat, sættes 100 % udenfor parentes i alle led

100%*(a1/a0-1+a2/a1 -1+a3/a2 -1.....a12/a11 -1)=

100%*(a1/a0+a2/a1+a3/a2.....a12/a11 -12)

Nøgels du med at se på 2 led fås

100%*(a1/a0+a2/a1-2)

Samlet % vil være 100%*((a2-a0)/a0)


Svar #2
28. februar 2011 af slapdack (Slettet)

men det var ikke det jeg spurgte om (hehe)


Svar #3
28. februar 2011 af slapdack (Slettet)

 Desuden - troede NETOP ikke at måtte addere summen af stigninger for at finde stigningen fra start til slut??


Skriv et svar til: procentregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.