Matematik
integralet af sin(x^2) ?
11. maj 2005 af
T2005 (Slettet)
Hvordan løser man ovenstående? Nytter jo umiddelbart ik så meget at sætte fx t=x^2.. nogen forslag?
Svar #1
11. maj 2005 af Dominik Hasek (Slettet)
Du kan ikke finde en stamfunktion for sin(x^2).
Eller, det kan man faktisk godt, men så er der ikke længere tale om de "almindelige" analytiske funktioner, man kender fra gymnasiet, så du bliver vist nødt til at lave Riemann-approksimationer eller lignende (hvis du altså har grænser på, men blot var interesseret i hjælp til bestemmelse af en stamfunktion).
Eller, det kan man faktisk godt, men så er der ikke længere tale om de "almindelige" analytiske funktioner, man kender fra gymnasiet, så du bliver vist nødt til at lave Riemann-approksimationer eller lignende (hvis du altså har grænser på, men blot var interesseret i hjælp til bestemmelse af en stamfunktion).
Svar #2
11. maj 2005 af Epsilon (Slettet)
Til de interesserede kan det oplyses, at en potensrækkefremstilling for sin(x^2) er
sum{n=0,infty}[(-1)^n*x^(4n+2)/(2n+1)!] =
x^2 - (x^6)/3! + (x^10)/5! - (x^14)/7! + ...
+ (-1)^n*x^(4n+2)/(2n+1)! + ...
Skal man eksempelvis give give et numerisk overslag for integralet
1
int[sin(x^2)dx] (*)
0
kan dette gøres ved at medtage 'tilpas mange' af leddene i potensrækkefremstillingen ovenfor. Ikke overraskende opnås større præcision, jo flere led man medtager. I dette tilfælde (*) er der imidlertid ikke meget vundet ved at medtage mere end nogle få led, eftersom
{x^(4n+2)/(2n+1)!}
konvergerer meget hurtigt mod 0 (hurtigere end 1/n!) for n -> infty og x E [0;1]. De højere potensers bidrag er således negligeable, som det ganske tydeligt fremgår af
Numeriske overslag for (*)
n=0: 0.3333333333...
n=0,1: 0.3095238095...
n=0,1,2: 0.3102813853...
n=0,1,2,3: 0.3102681578...
n=0,1,2,3,4: 0.3102683017...
n=0,1,2,3,4,5: 0.3102683028...
- ved 6. overslag er fejlen mindre end 10^(-8), og det virker rimeligt at slutte iterationen på dette stadium.
//Singularity
sum{n=0,infty}[(-1)^n*x^(4n+2)/(2n+1)!] =
x^2 - (x^6)/3! + (x^10)/5! - (x^14)/7! + ...
+ (-1)^n*x^(4n+2)/(2n+1)! + ...
Skal man eksempelvis give give et numerisk overslag for integralet
1
int[sin(x^2)dx] (*)
0
kan dette gøres ved at medtage 'tilpas mange' af leddene i potensrækkefremstillingen ovenfor. Ikke overraskende opnås større præcision, jo flere led man medtager. I dette tilfælde (*) er der imidlertid ikke meget vundet ved at medtage mere end nogle få led, eftersom
{x^(4n+2)/(2n+1)!}
konvergerer meget hurtigt mod 0 (hurtigere end 1/n!) for n -> infty og x E [0;1]. De højere potensers bidrag er således negligeable, som det ganske tydeligt fremgår af
Numeriske overslag for (*)
n=0: 0.3333333333...
n=0,1: 0.3095238095...
n=0,1,2: 0.3102813853...
n=0,1,2,3: 0.3102681578...
n=0,1,2,3,4: 0.3102683017...
n=0,1,2,3,4,5: 0.3102683028...
- ved 6. overslag er fejlen mindre end 10^(-8), og det virker rimeligt at slutte iterationen på dette stadium.
//Singularity
S(sin(x^2)dx =
1/2*2^(1/2)*Pi^(1/2)*FresnelS(2^(1/2)/Pi^(1/2)*x) + k
Duffy
1/2*2^(1/2)*Pi^(1/2)*FresnelS(2^(1/2)/Pi^(1/2)*x) + k
Duffy
Skriv et svar til: integralet af sin(x^2) ?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
