Fysik

hjælp

02. marts 2011 af ibta (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej er der nogen der vil hjælpe?

opgaver om tryk

opgave 2:jordens atmosfære

a) beregn den samlede kraft, som atmosfæren trykker på jordoverfladen med, når atmosfærens tryk = 1013 pa(hpa=100 pa)

b) denne kraft er tyngdekraften på atmosfæren. hvad er atmosfærens masse?

c) Luftens densitet ved jordoverfladen er ca. 1,29 kg/m3. hvad er atmosfærens rumfang, hvis  vi antager at luftens densitet overalt er den samme?

d) hvor høj er atmosfæren i denne model?

håber der er nogle der vil hjælpe taak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 a) Brug formlen

p = F / A

Hvor p er trykket (pa), F er kraften (N) og A er jordens overfladeareal (m2). Du kan slå værdien for jordens overfladeareal op i databogen.

b) Brug formlen

Ft = m * g

Hvor Ft er samme værdi som i a), m er massen (kg) og g er tyngdeaccelerationen (m/s2). Du kan sikkert også slå en middelværdi for tyngdeaccelerationen på Jorden op i databogen.

c) Brug formlen

ρ = m / V

Hvor ρ er densiteten (kg/m3) og V er rumfanget (m3).

d) Brug rumfanget for en kugle

V = 4/3*π*r3

Hvor r er radius (dvs. højden) og V er rumfanget af atmosfæren + Jorden rumfang. Ved at isolere for r finder du radius af den kugle som Jorden+atmosfære udgør. For at få atmosfærens højde, trækker du Jordens radius fra.


Svar #2
03. marts 2011 af ibta (Slettet)

jeg stadig ikke helt med på hvad jeg skal gøre. kan du være sød at skrive mellemregningerne?


Svar #3
03. marts 2011 af ibta (Slettet)

vil du ikke være sød og skrive hvordan jeg skal lave dem?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Jeg kan jo ikke lave opgaven for dig.

Du har en masse formler, der udtrykker sammenhængen mellem forskellige værdier, fx i opgave a, hvor

p = F / A

Hvor p er trykket målt i Pacal, F er kraften målt i Newton og A er arealet målt i m2 (kvadratmeter).

Du får nu at vide at atmosfærens tryk er 1013 Pa - her skal det nok være hPa, som du så skal omregne til Pa, idet du ved at 

1 hPa = 100 Pa

Altså må

1013 hPa = 100*1013 Pa.

Jordens overfladeareal kan du slå op i en databog. Her kalder vi den Ajord. Vha. ovenstående formel kan du indsætte dine kendte værdier og isolere F, som jo er kraften, og som er den du vil finde:

A * p = F

Ajord * (100*1013 Pa) = F

Sådan løser du første opgave. De andre opgaver er mere eller mindre samme metode med andre formler.


Skriv et svar til: hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.