Matematik

retvinklede trekanter

03. marts 2011 af line112 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

heeij.

jeg forstår ikke følgende opgave.

A) Beregn de manglende sider og vinkler i følgende retvinklede trekanter, hvor C = 90º

1)   a  = 5 og c = 10

2)    a= 14 og b = 8

jeg fortår ikke hvilken formler jeg skal bruge

på forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Brug Pythagoras til at finde den manglende side.

Find vinklerne ud fra formlen for sinus i en retvinklet trekant:

sin(A) = a/c , B = 90º - A


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. marts 2011 af Gmudi (Slettet)

 Har du prøvet at tegne dem? Det tror jeg nemlig, at du skal. 

1)

Start med at tegne en 10 cm lang linje og derefter linje A 90o på linje c til den er 5 cm lang. Beregn da efter vinklerne og sidelængderne, og det er det.

2)

Gør sådan set det samme. Det letteste ville være, at starte med den længste linje og derfra tegne din figur.

Håber det hjalp :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. marts 2011 af Gmudi (Slettet)

 @ Andersen111

Jeg går også i 9. klasse, tror ikke man har Sinus/Cosinus i 9. klasse. Det har jeg ikke haft endnu i hvert fald.


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. marts 2011 af Ldg3 (Slettet)

Du skal bare bruge phytagoras. :-)

A+ B2 = C2

Så skal du bare indsætte tallene, og regne det ud som en ligning efterfølgende.


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvordan vil du så beregne vinklerne?


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. marts 2011 af Gmudi (Slettet)

 Nu går jeg til ''gymnasieforberende matematik'' på ungdomsskolen, og det har jeg lært lidt om.

På vores niveau tror jeg bare at man ville tegne den også beregne vinklerne.


Svar #7
03. marts 2011 af line112 (Slettet)

tak for svarene.

men det er sikkert at jeg skal bruge pythagoras formel?


Brugbart svar (1)

Svar #8
03. marts 2011 af Ldg3 (Slettet)

.. Og med vinklerne vil jeg sige (i forhold til at du går i 9 klasse) at du skal tegne den efter du har fundet længden på den sidste side af trekanterne ved phytagoras, og simpelthen bare måle vinklerne med den simple vinkelmåler :-)


Brugbart svar (1)

Svar #9
03. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Opgaven lyder bl.a. på at beregne de manglende vinkler. I almindelighed kan det kun gøres ved at inddrage sin og/eller cos. Men i opg. 1) bemærker man, at a = (1/2)c , så vinkel A må derfor være præcis 30º . I opg 2) skal man bruge sin for at beregne vinklerne.


Brugbart svar (1)

Svar #10
03. marts 2011 af Gmudi (Slettet)

 Pythagoras skal du bruge til at finde den ukendte side, som her er B - så ja. Eller du kan bare tegne den og måle linjen med en linjeal.


Brugbart svar (1)

Svar #11
03. marts 2011 af mette48 (Slettet)

#8

Der står i opgaven at vinklerne skal beregnes, så det er ikke nok at måle dem på en tegning.

Flere steder har man sin og cos i 9. klasse, selv om det vist ikke er med i pensum.


Brugbart svar (1)

Svar #12
03. marts 2011 af Gmudi (Slettet)

 #9

Når, det vidste jeg ikke? Hvordan kom du frem til at vinkel A er 30o?


Brugbart svar (1)

Svar #13
03. marts 2011 af Ldg3 (Slettet)

# 11

Jamen hvis de ikke har lært at bruge sin og cos, hvordan vil du så sige at hun kan beregne dem? :-)

Hun ved jo bare at hun har en vinkel på 90º, så kan hun jo ikke beregne sig frem til mere, uden viden om sin og cos?


Brugbart svar (1)

Svar #14
03. marts 2011 af Gmudi (Slettet)

 #11

Det vil jeg give dig ret i. Min lærer har da nævnt, at vi skal have det, men bare ikke så meget af det.


Svar #15
03. marts 2011 af line112 (Slettet)

tusind tak for svarene


Brugbart svar (1)

Svar #16
03. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det burde være velkendt, at i en retvinklet trekant, hvor en vinkel er 30º, er længden af den korte katete præcis det halve af hypotenusens længde. Omvendt gælder i en retvinklet trekant, at hvis den korte katete er halvt så lang som hypotenusen, er de ene vinkel 30º .


Brugbart svar (1)

Svar #17
03. marts 2011 af mette48 (Slettet)

#12

Det var ikke mig der kom frem til de 30o, med de kommer frem, hvis man lige kan huske at  1/2 er sin30.

Så der er brugt sin for at få dem.


Brugbart svar (1)

Svar #18
03. marts 2011 af Gmudi (Slettet)

 #12

Fedt. Hvilken vinkel er så 30o enten A eller B?


Brugbart svar (1)

Svar #19
03. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#18

Det er den vinkel, der ligger over for den korte katete. Da den korte katete i Opg 1) er a, er det vinkel A, der er 30º .


Brugbart svar (0)

Svar #20
13. februar 2013 af thera2006 (Slettet)

Der er kommet sinus og cosinus ind i undervisningen allerede i 9.

Noget kunne opleves til eksamen i 9. 2011 mener jeg det var.


Skriv et svar til: retvinklede trekanter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.