Fysik

Gitterligningen

03. marts 2011 af misshj (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg sidder med en fysikaflevering, hvor jeg skal svare på nogle spørgsmål/opgaver.

2. Isoler bølgelængden i gitterligningen og beregn den for hver af målingerne af det kendte gitter.

gitterligningen er d*sin(Øn)=n*lambda. hvordan isolerer jeg lambda? er det sådan her: (d*sin(Øn))/lambda=n? eller hvordan?
3. Beregn gennemsnittet – dette er den bestemte bølgelængde. 

så tager jeg gennemsnittet af alle bøljelængderne? eller hvad?


4. Isoler gitterkonstanten i gitterligningen og beregn den for hver af målingerne af det ukendte gitter. 

Hvordan gøres dette?
5. Beregn gennemsnittet – dette er den bestemte gitterkonstant.


6. Overvej og giv et forslag til, hvordan der kan rummes flere data på samme størrelse optisk disk (som f.eks. DVD eller Blue-Ray)

Kan det være pga. at der er flere riller? eller? er der nogen der ved noget om hvor mange riller der er i DVD og Blueray?


 


Brugbart svar (2)

Svar #1
03. marts 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

2. isolere bølgelængden, det er at få lambda til at stå alene:

d*sin(Øn)=n*lambda <=> lambda = d*sin(Øn) / n

Deler med n på begge sider,

3.  Ja, det lyder sådan

4. gitterkonstanten er d. skal denne stå alene skal der divideres med sin(Øn)

d =n*lambda /sin(Øn), Du har vel nogle målinger, så skal der bare sættes ind i formlen, har du fx en vinkel på 2 grader, i 1.orden så er Øn = 2 deg,  og n = 1.

5. Der tager du gennemsnittet af resultaterne fra 4)

6. Måske bare nogle tyndere magneter?


Brugbart svar (2)

Svar #2
03. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

2. Nej. Du har isoleret n. Divider med n på begge sider, så står lambda alene (er isoleret).

3. Gennemsnittet af hvad? Mangler der ikke noget? Jeg regner med, at du har målt den same størrelse flere gange på samme måde.

4. Divider med sin(Øn) på begge sider. Så er d isoleret, og du kan indsætte n, lambda og Ø.

5. Gennemsnittet er jo summen divideret med antallet.

6. Bits er også kortere på Blueray end på DVD. Det kan de være, fordi man bruger blåt lys (kortere bølgelængde) ved Blueray. Det giver en bedre opløsning. Den blå laserdiode blev opfundet senere end den røde


Brugbart svar (13)

Svar #3
03. marts 2011 af janko (Slettet)

Jeg vedhæfter en meget gammel rapport, fra dengang jeg var første års STX..


Svar #4
04. marts 2011 af misshj (Slettet)

Tak for svarene det kunne jeg helt sikkert bruge til noget. :)


Skriv et svar til: Gitterligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.