Fysik

Tilbagelagt strækning og sluthastighed

05. marts 2011 af Lalaith (Slettet) - Niveau: B-niveau

Godeftermiddag!


Nu sidder jeg med SRO og skal lave et eksempel på brugen af disse to formler:

Tilbagelagt strækning s= ½*a*t^2+ v_0*t + s_0

Og sluthastighed: v=a*t + v_0

Vores lærer har være så.. "flink" og vil ikke vise os et eksempel, så vi har en idé om hvordan vi selv skal lave et.

Nogen der har en idé? For jeg er ret blank, og der er ikke meget hjælpat hente hos ens klasse.. o.o


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. marts 2011 af mathon

          al bevægelse med konstant acceleration
som
          f.eks. i det jordnære tyngdefelt:

                      Δs = ½*g·t2+ vo·t

                      v = g·t + vo


Svar #2
05. marts 2011 af Lalaith (Slettet)

Det hjalp nu ikke meget..

Altså, jeg skal, ifølge de to formler jeg fik af min fysiklærer, vise to eksempler på brugen af dem.

s = ½*a·t^2+ v_o·t

v = a·t + vo

Hvor a = acceleration.

Hvordan kan man udforme to eksempler?

Hvis man f.eks. har en bil der kører 30 km/t og har en acceleration på 3,7 m/s.. Hvordan kan jeg lave et eksempel ud fra det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. marts 2011 af mathon

      v = 30 km/t = 8,3333 m/s

     a = 3,7 m/s2

     i hvor lang tid ?


Svar #4
06. marts 2011 af Lalaith (Slettet)

Well, nu skal vi bare lave et eksempel, så lad os sige 5 minutter?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. marts 2011 af mathon

            ...det var en urealistisk lang nedbremsningstid for en bli der kører 30 km/t


Svar #6
06. marts 2011 af Lalaith (Slettet)

Netop derfor vi havde brug for at se nogle eksempler.

Hvad ville være mere realistisk? 10 sekunder? 5 sekunder?


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. marts 2011 af mathon

men tiden bestemmes jo af
          
                                            t = (v - vo)/a = (0 - (8,3333 m/s)) / (-3,7 m/s2) = 2,252  s

                                            s = ½·(-3,7 m/s2)·(2,252 s)2 +  (8,3333 m/s)·( 2,252 s) ≈ 9,38 m


Svar #8
06. marts 2011 af Lalaith (Slettet)

Right.. Thanks.

Jeg forstår bare ikke helt hvorfor det bliver -3,7 m/s^2?

Og hvordan kan man så lave et eksempel på sluthastigheden?


Svar #9
06. marts 2011 af Lalaith (Slettet)

Ville sluthastigheden så være:

v = a*t+v_0 = 3,7*2,525+8,33 =  17,67 m/s ?

Eller 3,7*2,525+0 = 9,34 m/s?


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. marts 2011 af mathon

ved nedbremsning er accelerationsvektoren
modsat rettet bevægelsesretningen, som regnes positiv

                    v = vo + a·t = (8,3333 m/s) + (-3,7 m/s2)·(2,252 s) = 0               (når alle decimaler medregnes)


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. marts 2011 af mathon

med positiv acceleration i 5 sek.  får du:

                                         v = vo + a·t = (8,3333 m/s) + (3,7 m/s2)·(5 s) = 26,8333m/s = 96,6 km/h

                                         Δs = ½·a·t2+ vo·t = ½·(3,7 m/s)·(5 s)2 +  (8,3333 m/s)·(5 s) ≈ 87,92 m

eller
                                         Δs = vmiddel·t = (1/2)·(v+vo)·t = (1/2)·((26,8333 m/s) + (8,3333 m/s))·(5 s)


Skriv et svar til: Tilbagelagt strækning og sluthastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.