Matematik

Andengradsligning ulighed

05. marts 2011 af Bamse34 (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej jeg har en andengradsligning og en ulighed her som jeg ikke kan finde ud af at regne, er der en der kan give mig redskaberne til at regne dem ud ved at vise mig trin for trin hvordan de skal regnes ud?

Løs følgende ulighed 12x≥x^2+36 ved beregning og grafisk.


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. marts 2011 af peter lind

Grafisk tegner du grafen for funktionerne f(x) = 2x og g(x) = x2+36

Beregningsmæssig flytter du de 12x over på højre side og løser andengradsligningen der fremkommer ved at sætte højre side = 0


Svar #2
05. marts 2011 af Bamse34 (Slettet)

 Forstår ikke helt hvordan du har fundet tallene til hvordan man tegner det grafisk.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. marts 2011 af peter lind

Det er nok på grund af en tastefejl. Der skal stå f(x) = 12x


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. marts 2011 af SuneChr

Hvis vi har f(x) = 12x og g(x) = x2 + 36 skal vi grafisk bestemme, for hvilke x f(x) ≥ g(x).

Skæring af f og g fås ved at løse ligningen: 12x = x2 + 36 ⇔ x2 - 12x + 36 = 0 ⇔ ( x - 6 )2 = 0 ⇔ x = 6

Tegner vi grafen for f og g, ses det, at f(x) ligger øverst af de to grafer, når x ≥ 6, som derfor er løsningen på uligheden.
 


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. marts 2011 af mette48 (Slettet)

12x≥x^2+36

grafisk tegnes graf for de to sider hver for sig

f(x)=12x som er en ret linie og g(x)=x2+36, som er en parabel

x-værdierne for de to grafers skæringspunkter aflæses.

Da parabelen vender grenene opad ligger f(x) over g(x) mellem disse to værdier.


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. marts 2011 af mette48 (Slettet)

Da x=6 (ifølge #4) er dobbeltrod er linien f(x)=12x tangent til g(x)=x2+36 og linien ligger overalt (undtagen røringspunktet) under parabelen.

Uligheden er kun opfyldt når x=6


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. marts 2011 af SuneChr

# 4 - 6:   Sorry, beklager dybt mit fejlagtige udsagn!      :(           :)           

Godt du er vågen Mette.  :)  :)

SECC


Svar #8
06. marts 2011 af Bamse34 (Slettet)

 Tusind tak for alle svar :)


Skriv et svar til: Andengradsligning ulighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.