Matematik

trekant

06. marts 2011 af jrnh555 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har problemer med denne opgave håber der er nogle der kan hjælpe.

I trekant ABC gælder BC = 2, AB og AC = 2,5 AB.

a) Bestem cos(C)
 

har formlen cosC=(a^2+b^2-c^2)/2ab  MEN kender jo ikke cosC og c : /


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du bruger jo formlen til at beregne cos(C). Du kender alle tre sider i trekanten, dvs a, b, og c. Trekanten er ligebenet, så vinkel C er også vinkel i en retvinklet trekant med hypotenuse |AC| og katete (1/2)|BC| .


Svar #2
06. marts 2011 af jrnh555 (Slettet)

kender jeg alle tre sider?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det formoder jeg. Jeg ser nu, at det, du skrev i #0 :

I trekant ABC gælder BC = 2, AB og AC = 2,5 AB

ikke giver nogen mening. Prøv at formulere opgaven korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der menes nok |BC| = 2·|AB| og |AC| = 2,5·|AB| .

Så er a = 2c og b = 2,5c . Indsæt dette i cosinusrelationen og beregn cos(C) . I udtrykket for cos(C) indgår jo kun forhold mellem sidelængderne, dvs. a/c = 2, b/c = 2,5 .

Eller sagt på en anden måde: Den givne trekant er ensvinklet med en trekant med sidelængderne
a = 2, b = 2,5 , c = 1 .


Svar #5
06. marts 2011 af jrnh555 (Slettet)

hvorfor er c=1? hvor står det`? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Læs nu #4 igen: Den givne trekant er ensvinklet med en trekant med sidelængderne a = 2, b = 2,5 , c = 1 .

Vi kender ikke sidelængderne. Men vi kender forholdene mellem sidelængderne. Det er jo tilstrækkeligt til at finde vinklerne. Det svarer til at bruge liniestykket AB's længde som længdeenhed.

cos(C) = (a2 + b2 -c2) / (2ab) = ((a/c)2 + (b/c)2 -1) / (2(a/c)(b/c))


Svar #7
07. marts 2011 af jrnh555 (Slettet)

der er en opgave b der hedder bestem arealet af trekant ABC udtrykt ved c

kan man ikke bruge herons formel?

nogen der vil vise hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, man kan bruge Herons formel. Indsæt a = 2, b = 2,5 og c = 1 . Enheden for arealet er så c2 .

s = (a+b+c)/2 = 11/4

s-a = 11/4 -2 = 3/4

s-b = 11/4 -5/2 = 1/4

s-c = 11/4 -1 = 7/4

T = c2·√(s(s-a)(s-b)(s-c)) = c2·√(11·3·1·7) / 16 = (√(231) / 16) ·c2


Svar #9
07. marts 2011 af jrnh555 (Slettet)

hmm

T= (√(231) / 16) ·c^2

det er da ikke udtrykt ved c, skal c ikke stå alene?


Svar #10
07. marts 2011 af jrnh555 (Slettet)

eller betyder det bare at c skal være en variabel?


Svar #11
07. marts 2011 af jrnh555 (Slettet)

der står "bestem arealet af trekant ABC udtrykt ved c" lidt i tvivl


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er da netop udtrykt ved c. Man benytter længden c som enheden for længde. Enheden for areal er da c2 .


Svar #13
07. marts 2011 af jrnh555 (Slettet)

okay, du skriver T = c2·√(s(s-a)(s-b)(s-c)) men heroens formel er da: T = √s(s-a)(s-b)(s-c) det der står i min bog?


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Og her er c2 = 1, så formlen er jo ikke ændret.

Ja, det ville måske være mere korrekt at skrive Heron på formen

T = √(s(s-a)(s-b)(s-c)) = c2·√(s/c(s/c-a/c)(s/c-b/c)(s/c-1)) , og så benytte, at

s/c = (a/c + b/c + 1)/2


Skriv et svar til: trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.