Matematik

y=ax+b

07. marts 2011 af seha (Slettet) - Niveau: B-niveau

 har en opgave jeg ikke kan finde ud af.


Hos en bestemt vognmand kan man købe stabilgrus.
Nedenstående tabel viser sammenhængen mellem mængden af stabilgrus og den samlede pris inkl. Kørsel.

Stabilgrus (m3)                            4                            14
Samlet pris (kr.)                            2270                4820

Det oplyses, at sammenhængen mellem prisen og mængden af stabilgrus kan beskrives ved:
Y=ax+b,

Hvor x er mængden af stabilgrus (m3), og y er den samlede pris (kr.)

a) Bestem tallene a og b

b) Hvad fortæller tallet a om prisen for stabilgrus?

Hos en anden vognmand koster stabilgrus 300 kr. pr. m3. Desuden skal man betale 750 kr. for kørsel.

c) Hvor mange m3 stabilgrus skal man købe, før den første vognmand er den billigste?
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. marts 2011 af chinee222 (Slettet)

Da det er en liniær funktion kan du bestemme a vha dine tal som du kender.
formel:

a = (y2-y1)/(x2-x1)
a= (4820-2270)/(14-4)
Lav selv udregning.

b findes ved at isolere den fx

2270=a (som du finder først)*4+b


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. marts 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Slå formlen op i din bog, eller fortæl hvad det er du har svært ved.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2011 af bolani (Slettet)

a = (y2-y1)/(x2-x1) (kig evt. i din formelsamling, for den korrekte ligning)'

hvor x1 = 4, y1=2270 x2 = 14 y2=4820

y=ax+b <=> b = y/(ax)

b) er den positiv, så er den voksende, er den negativ så er den aftagende.

c) opstil en graf for de begge og find skærringspunktet.


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. marts 2011 af chinee222 (Slettet)

b) for hvergang man køber x antal m3stabilgrus stiger prisen med a


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. marts 2011 af Holstein (Slettet)

Du har fået to punkter givet (4 , 2270) og (14 , 4820), så er det blot at bruge dine regneregler for at udregne a og b. Du finder a som:

a = (y2-y1) / (x2-x1) og derefter indsætter du et af punkterne i formen y = ax+b og isolere for b


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. marts 2011 af chinee222 (Slettet)

Seha det er dit 3. indlæg  på ca. en time du skal også lave noget selv. Undskyld jeg siger det. Man lærer meget mere ved at finde ud af det selv.


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. marts 2011 af AMelev

x = mængden af stbilgrus (m3)

y = Samlet pris (kr)

a) Indsæt de sammenhørende tal i y = a·x + b. Så får du 2 ligninger med 2 ubekendte (a og b). Løs dem.

b) a er hældningskoefficienten, som fortæller, hvor meget y stiger, hver gang x stiger med 1 (oversæt til den aktuelle situation)

c) z = samlet pris (kr) hos den anden vognmand. Opstil ligningen for (x,z)-sammenhængen ud fra oplysningerne. Tegn graferne for (x,y) og (x,z) sammenhængene i samme koordinatsystem, bestem skæringspunktet ( der er de to vognmænd lige dyre) og vurder ud fra det


Svar #8
07. marts 2011 af seha (Slettet)

 #1

a= (4820-2270)/(14-4) = 255

a = 255

b = y1 - a*x1

b=2270 - 255 *4

b = 1250, kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. marts 2011 af chinee222 (Slettet)

Ja det ser sådan ud.


Svar #10
07. marts 2011 af seha (Slettet)

 svar #4 ,  undskyld..

Jeg ved det godt. Men prøver også selv så godt jeg kan. Skal have afleveret en matematik aflevering i morgen, så er rimelig stresset.


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. marts 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Så start noget før, ellers lærer du absolut ingen ting. Hvad gør du til eksamen, når du får en lignende opgave? Der er man også meget stresset. Tror du, at du kan løse den dér?


Skriv et svar til: y=ax+b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.