Matematik

Bestem en forskrift for V

09. marts 2011 af helloemilie (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan løser jeg denne?

I en model betegner V vægten af en gris til tidspunktet t. I modellen antgaes det, at V er løsning til differentialligningen dV/dt = 0,000193V(139,6-V) hvor V måles i kg, og t måles i døgn efter at grisen er begyndt at indtage fast føde. Grisens vægt et 7,3 kg, når den begynder at indtage fast føde.

a) Bestem en forskrift for V

På forhånd tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Differentialligningen er den såkaldte logistiske differentialligning, for hvilken der findes en færdig løsningsformel.


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. marts 2011 af mathon

som er
                                 dy/dx = a·y·(M-y)

har løsningen

                                 y = M/(1+C·e-aMx)


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. marts 2011 af beach-liion.dk (Slettet)

 hvad med opgave b er der nogen der kan hjælpe med den?? den lyder således:

Bestem ved hjælp af modellen grisens vægt til det tidspunkt, hvor vækst hastigheden er størst.

Er der ikke noget med at hvis man / M med 2 så for man den der hvor vækst hastigheden er størst??


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. marts 2011 af mathon

alment:

                   d2y/dx2 = a·dy/dx·(M-y) + ay·(-dy/dx) = a·dy/dx·(M-y-y) = a·dy/dx·(M-2y)

                   d2y/dx2 = a·a·y·(M-y)·(M-2y)

                   d2y/dx2 = a2·y·(M-y)·(M-2y)                                         0<y<M

maksimalværdi
for dy/dx
    kræver
                   d2y/dx2 = 0
    hvoraf
                   M-2yo = 0

                   yo = M/2

                   M/(1+C·e-aMxo) = M/2

                   1+C·e-aMxo = 2

                    C·e-aMxo = 1

                    e-aMxo = C-1

                    eaMxo = C

                    aM·xo = ln(C)

                    xo = ln(C)/(aM)

                   


                     


 


Brugbart svar (2)

Svar #5
14. marts 2011 af mathon

                          C = (M - ybeg) / ybeg


Skriv et svar til: Bestem en forskrift for V

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.