Fysik

protostjerne

10. marts 2011 af virtus (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej folkens jeg har selv lavet a og b i nedenstående opgave. men mangler hjælp til c'eren.

En protostjerne har på overfladen den effektive temperatur 3,9⋅103 K.
a) Ved hvilken bølgelængde har intensitetsfordelingen som funktion af bølgelængden sit
maksimum?

Ca. 743 nm


Den udstrålede effekt fra protostjernen er 3,5⋅1028 W.
b) Beregn protostjernens radius.

Ca. 14.5 mio km


Energien fra protostjernens udstråling stammer fra den mistede potentielle energi under
protostjernens sammentrækning.
 

c) Bestem ændringen i protostjernens termiske energi i løbet af et år?

1000tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

c) ΔE = P·t

hvor P er effekten 3,5·1028 W og t er et år (i sekunder). W = J/s.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. april 2011 af ILikeMusic (Slettet)

kunne du fortælle hvordan du har udregnet a) og b) ? Jeg sidder nemlig selv med den opgave og jeg er lidt lost :)


Svar #3
27. april 2011 af virtus (Slettet)

desvære har jeg været dum nok til at midste min gamle aflevering og min opgave formulering men jeg mener at der burde være en formel i din formel samling der ligner noget meg lamda max= 2.898*10^-3 m K / T effektiv og til b benyttes to udtryk for overfalde arealet af en kugle det ene er bare standarten og det andet er vist nok P/I=A begge udtryk for a sætte lighinanden og r udledes


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. april 2011 af TorbenA (Slettet)

Ja, for sortlegemstråling gælder jo, at intensiteten er

I = σ·T4, hvor σ = 5,67·10-8 W/(m2·K4)

og den kraftigst lysende bølgelængde er

λmax = 2.8977685(51)×10−3 m K / T

Se http://en.wikipedia.org/wiki/Black_body


Skriv et svar til: protostjerne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.