Matematik

Differentielligning

13. marts 2011 af jaun (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej er det nogen som kan hjælpe mig med dette opgave.

Betragt en stor vandbeholder med 1000 L rent vand. Der påfyldes 6 L/min saltvand, vandet i beholderen blandes godt sammen og løber ud i en rate af 5 L/min. Antag at saltvandet der påfyldes indeholder 1 kg salt per liter.
a. Bestem saltmængden i beholderen som funktion af tid.
b. Bestem saltkoncentrationen i beholderen som funktion af tid. Kan man sige noget grænseværdien når tid går til uendeligt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. marts 2011 af peter lind

Rumfanget af vandet i beholderen er V(t) = 1000 +t når V målees i liter og tiden i minutter

mængden af salt i vandet kaldes m. koncentrationen er så m/V

Ændringen af saltindholdet i vandet består af afløbet 5l/min*koncentrationen samt tilførslen 5kg salt pr. minut

Det giver dm/dt = -5*m/V + 5

Er iøvrigt de 1 kg salt pr. liter korrekt ? Den forekommer mig urimelig høj


Svar #2
13. marts 2011 af jaun (Slettet)

Hej peter tak for hjælp

men hvad så med rate in som er 6 l/min

jeg tror man skal opskriver det som

dm/dt=rate in - rate out

men jeg kan ikke se hvad er rate in og hvad er rate ud?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. marts 2011 af peter lind

Det er en læsefejl fra min side Der skulle stå dm/dt = -5m/V+6. Det første led på højre side er udløbet. Det andet er indløbet.


Skriv et svar til: Differentielligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.