Matematik

om vektorer

16. marts 2011 af indir (Slettet) - Niveau: A-niveau

To vektorer er givet ved a = (3  4 )  og b = (2   t ), hvor t er et tal.

bestem verdiæn af tallet  t, så a og b er ortogonale 

spørgsmålet er fra stx matematik a maj 2009.

jeg sidder fast i dette spørgsmål og jeg kan ikke finde andre hjælpemidler, er der nogen der kan hjælpe mig med dette ?  vil være rigtig lækkert, hvis jeg lige kan ginde ud af metoden.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. marts 2011 af NejTilSvampe

 Der gælder for ortogonale vektorer at skalar produktet er 0.

<3,4>*<2,t> = 3*2 + 4*t = 0 => t = ? 

Der gælder iøvrigt også at determinanten af paralelle vektorer er 0, det kan bruges hvis du kan finde tværvektoren.

Ydermere kan du benytte, at produktet af to ortogonale linjers hældninger er -1.

Men den mest ligefremme metode er det med skalarproduktet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. marts 2011 af IsaacN (Slettet)

Når to vektorer er ortogonale, er vinklen imellem dem 90o, altså betyder ortogonalt at vektor a og b er vinkelrette.


Du bruger her prikproduktet til at finde t, for når a er ortogonal med b gælder det at ab = 0.

(3 * 2)+(4 * t) = 0 ⇔ (6) + (4t) = 0 ⇔ 4t = -6 ⇔ t = -1,5.


Svar #3
16. marts 2011 af indir (Slettet)

mange tak for hjælpen venner,  håber også i får hjælp i nødens stund  af en anden , hvis i skulle få problemer en dag. :)


Skriv et svar til: om vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.