Fysik

Ferskvandsgenerator

16. marts 2011 af lassebach1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

På store skibe dækkes behovet for drikkevand hovesagligt ved at omdanne havvand til ferskvand i såkaldte ferskvandsgeneratorer. Havvand ledes ind i ferskvandsgeneratoren og opvarmes ved afbrænding af spildolie. Havvandet fordamper og herved udskilles havsaltet. Vanddampen fortsættes og kan efterfølgende bruges som drikkevand.

I en ferskvandsgenerator afbrændes noget spildolie. Herved tilføres havvandet energi med effekten 11,4 MW. Ved forbrænding af et kilogram spildolie frigives der energien 28,6 MJ til havvandet.

a) Beregn massen af den spildolie, der skal afbrændes pr. sekund, for at ferskvandgeneratoren kan tilføre havvandet energi med effekten 11,4 MW

W = J/s

m_spildolie= (11,4 MJ/s) / (28,6 MJ/kg) = 0,398601399 kg/s ≅ 399 g/s

Havvandets temperatur er 12 grader Celsius, når det ledes ind i ferskvandsgeneratoren. Vandet fordamper, og vanddampens temperatur er 100 grader celcius, når den forlader ferskvandsgeneratoren.

b) Vurder, hvor meget drikkevand ferskvandsgeneratoren kan producere i løbet af et døgn.

Nogle der kan hjælpe???


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

a) har du jo løst

b) Beregn først, hvor mange kJ der skal bruges til at opvarme 1 kg vand fra 12 grader til 100 grader og derefter fordampe det. Du skal bruge værdierne for vands varmekapacitet og vands fordampningsvarme. Brug derefter den samme formel som under a) og indsæt oliens effekt og den fundne energi for at finde den tid, det tager at fordampe 1 kg vand. (enhed sek/kg).  Dette divideres op i antallet af sekunder i et døgn for at finde den ønskede vandmasse.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

Lav en antagelse for hvor meget spildolie, der kan afbrændes på et døgn. Beregn ud fra dette, hvor meget energi der så tilføres til vandet.

Den nødvendige energi til opvarmningen og fordampningen af vandet er givet ved:

E = m * c * Δt + m * Lf

Isoler m. 


Skriv et svar til: Ferskvandsgenerator

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.