Fysik

HÆLP! HASTER

20. marts 2011 af salliii (Slettet)

 En elektrisk vand varmer i et badeværelse leverer varmt vand til brusebad og håndvask. den indeholder et elektrisk varmelegeme, der skal opvarme vandet i samme tempo, som det forbruges.

<p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height: 150%;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"><span style="mso-bidi-font-family: NewCenturySchlbk-Roman"> </o:p> <p class="MsoListParagraph" style="margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom: 0cm;margin-left:83.2pt;margin-bottom:.0001pt;mso-add-space:auto;text-indent: -18.0pt;line-height:150%;mso-list:l0 level1 lfo1;mso-layout-grid-align:none; text-autospace:none"><span style="mso-bidi-font-family: Calibri;mso-bidi-theme-font:minor-latin">a)      Tildel passende værdier til relevante fysiske størrelser, og brug disse til at vurdere, hvor stor vandvarmerens effekt skal være. Gør herunder rede for de relevante antagelser.</o:p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height: 150%;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"><span style="mso-bidi-font-family: NewCenturySchlbk-Roman">Der antages en større energibevarelse. Nyttevirkningen er på 89 %. (fandt det på nettet)</o:p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height: 150%;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"> 

Jeg antager at jeg går i bad og jeg bor selvfølgelig i Danmark og det er vinter, derfor er det koldt. Vandet er 5 grader. Vandets specifikke varmekapacitet findes i ”Fysik i overblik” til <b style="mso-bidi-font-weight: normal"><span style="font-family:"Times New Roman","serif";mso-fareast-font-family: "Times New Roman";mso-fareast-theme-font:minor-fareast">4,182 KJ/(kg · K). Jeg bruger <b style="mso-bidi-font-weight: normal">10 L pr. minut vand. Når jeg går i bad, går jeg i bad med varmt vand, da Danmark er et koldt land, derfor er vandets temperatur 45 grader.</o:p>

Nu kan vi beregne energien ud:</o:p>

som giver 1672,8KJ

<span style="mso-fareast-font-family: "Times New Roman";mso-fareast-theme-font:minor-fareast;mso-bidi-font-family: NewCenturySchlbk-Roman"> 1672,8KJ Svarer til den tilførte energi. Mens den udnyttede energi svarer til 89 % af dette:</o:p>

(1672,8*10^3J)/0,89J=1879550,56J

<p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height: 150%;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"><span style="mso-fareast-font-family: "Times New Roman";mso-fareast-theme-font:minor-fareast;mso-bidi-font-family: NewCenturySchlbk-Roman">Det er denne energi som apparatet omsætter i vandet. Jeg finder nu effekten: <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height: 150%;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"><span style="mso-fareast-font-family: "Times New Roman";mso-fareast-theme-font:minor-fareast;mso-bidi-font-family: NewCenturySchlbk-Roman"></o:p>1879550,56J/60s=31325,8W
<p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height: 150%;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"><span style="mso-fareast-font-family: "Times New Roman";mso-fareast-theme-font:minor-fareast;mso-bidi-font-family: NewCenturySchlbk-Roman">Altså skal elvarmeren have en effekt på 31325,8W <span style="mso-fareast-font-family: "Times New Roman";mso-fareast-theme-font:minor-fareast;mso-bidi-font-family: NewCenturySchlbk-Roman"> for at opvarme det vand der bruges: <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height: 150%;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none">passer dette? <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height: 150%;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none">på forhånd tak:) <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height: 150%;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"><span style="mso-fareast-font-family: "Times New Roman";mso-fareast-theme-font:minor-fareast;mso-bidi-font-family: NewCenturySchlbk-Roman"></o:p>

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Du benytter E = mcΔT og finder frem til den energi, som vandet skal tilføres for at stige til temperaturen 45 grader. Du ved at dette svarer til energi pr minut. Og når du så omregner til effekten skal du gange med 60 i nævneren. Det ser rigtigt ud.


Svar #2
20. marts 2011 af salliii (Slettet)

 men ved du hvorfor den skal divideres med den energien 89%?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Når du har den energi som bliver tilført skal du gange med nyttevirkningen, for at finde frem til den udnyttede energi. Du skal ikke dividere med 0,89.


Skriv et svar til: HÆLP! HASTER

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.