Matematik

Vektorfunktion

20. marts 2011 af elissa92

Håber, jeg kan få hjælp.

En vektorfunktion er givet ved r(t) = (10 * cos(2*t) + 5 * t over 2 * t2 - t - 1) for -4 < t < 3.

Bestem punkter for samtlige lodrette og vandrette tangentvektorer


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Vektorfunktionen er givet som r(t) = (x(t) , y(t)) . Den afledede r'(t) er en retningsvektor for tangenten til grafen for funktionen i punktet r(t) . Der er vandret tangent i de punkter, hvor y'(t) = 0, og der er lodret tangent, hvor x'(t) = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. marts 2011 af peter lind

Find r'(t)

Hvis  tangentvektoren er vandret er y-komponenten i r'(t)  0

Hvis tangentvektoren er lodret er x-koordinaten for r'(t)  0


Svar #3
20. marts 2011 af elissa92

Okay, har bare et problem med at differentiere 10 * cos(2*t) + 5*t


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Betragt cos(2t) som en sammensat funktion.


Svar #5
20. marts 2011 af elissa92

dvs cos(2t) = cos(2t)´ = -sin (2t) ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej, det er ikke helt rigtigt. Der skal jo ganges med den afledede af den indre funktion 2t :

(f(g(t))' = f'(g(t))·g'(t)


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. marts 2011 af peter lind

f(x) = cos(x) g(t) = 2t  cos(2t)  = f(g(t)   (f(g(t))' = ?


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. marts 2011 af AMelev

Nej. cos er den ydre funktion og 2t er den indre. De skal differentieres begge 2 og så skal resultaterne ganges.

(cos(2t))' =  -2·sin(2t)


Svar #9
20. marts 2011 af elissa92

Okay :) så r´(t) = -2sin (2t) over 4t


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej, du må da ikke smide leddet 5t væk i x(t) , og -t i y(t) .


Svar #11
20. marts 2011 af elissa92

Nårh ja, det bliver r´(t) = (-2 sin(2t) + 5 over 4t -1)


Brugbart svar (1)

Svar #12
20. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja.


Svar #13
20. marts 2011 af elissa92

Tak. -2*sin(2t) + 5 = 0 --> t = (asin(5/2)) / 2    og  t = π/2 - (asin(5/2)) / 2

4t - 1 = 0   t = 1/4

Det er hvad jeg får i MathCad


Brugbart svar (0)

Svar #14
20. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Jeg(vi) havde overset faktoren 10 i den oprindelige definition for x(t): x(t) = 10·cos(2t) + 5t .


Svar #15
20. marts 2011 af elissa92

Hvad bliver det så? :s


Brugbart svar (0)

Svar #16
20. marts 2011 af peter lind

Du skal gange x-koordinaten i #11 med 10


Svar #17
20. marts 2011 af elissa92

(-20 sin(2t) + 5 over 4t -1)


Brugbart svar (1)

Svar #18
20. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#17

Ja, det er r'(t) .


Svar #19
20. marts 2011 af elissa92

Jeg går videre og siger

 -20*sin(2t) + 5 = 0 --> t = (asin(1/4)) / 2 og t = π/2 - (asin(1/4)) / 2

4t - 1 = 0 t = 1/4

Det er hvad jeg får i MathCad
 

Er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #20
20. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#19

Det er jo ikke færdigt. For x(t) = 0 skal man løse ligningen sin(2t) = 1/4


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.