Fysik

Gitterkonstant!!!!!?? plzzz hjælp!!!!

23. marts 2011 af BrainStorm (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg fik en opgave, hvor jeg blev helt blank i!

jeg kan faktisk ikke huske noget om den, og har derfor rettet kurset mod jer, og håber virkelig I kan hjælpe mig!!!

opgaven lyder sådan:

Et optisk gitter har 666,6667 linjer pr. mm.

a) Vis gitterkonstanten er 1500 nm.

mod dette gitter sendes gult lys med bølgelængden 585 nm. 

b) hvor stor er den maximale orden, og hvor mange pletter dannes der på et stykke papir der anbringes tæt på gitteret?

lyskilden udskiftes med en lyskilde der udsender både rødt og grønt lys. 

lyset sendes gennem et optisk gitter med gitterkonstanten 1500 nm. 

c) skitser strålegangen af lyset efter at det passerer gitteret.

d) beregn bølgelængderne af det røde og grønne lys, idet følgende afbøjnings vinkler er målt:

for det røde lys: Q1= 26,53

for det grønne lys: Q2= 47,16o

plzzz hjælp mig..tusind tak på forhånd!!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Når du nu ikke kan huske noget som helst om emnet, var det så ikke en ide at læse de relevante kapitler i din bog?


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. marts 2011 af mathon

a)
       d = (1 mm) / (666 + (2/3)) = 1,5·10-3 mm  = (1,5·10-3) · 106 nm = 1,5·103 nm = 1500 nm

b)
       nmax  = [d/λ] = (1500 nm) / (585 nm) = 2                         [x] betyder helværdien af x



 


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. marts 2011 af mathon

c)

Vedhæftet fil:gitter_illustration.doc

Brugbart svar (1)

Svar #4
23. marts 2011 af mathon

d)

           λrød = (1500 nm)·sin(26,53º) = 335 nm        

           λgrøn = (1500 nm)·sin(47,16º)/2 ≈ 550 nm

                                                                                               da
                                                                                                           300 nm ≤ λsynlig ≤ 800 nm


Svar #5
23. marts 2011 af BrainStorm (Slettet)

 Tusind tak Nu er den første del afgjort!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mathon.......uendlig tak for din hjælp og for din tid Du har ofret..........

Andersen11

jeg troede svaret var indlysende for dig, men næbbe nej var den..

jeg vil da aldrig har vendet kurset mod jer, hvis jeg var i stand til at forstå stoffet selv, uden hjælp....!vel'+?

men alligevel tak for din opmærksomhed,*!


Skriv et svar til: Gitterkonstant!!!!!?? plzzz hjælp!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.