Matematik

bestem en ligning

23. marts 2011 af averoma24 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :-)

Nogen der kan hjælpe med denne her opgave

i et koordinatsystem i planen er givet en vektor (vektor)a = (1, 5) og et punkt P(3,8)

bestem en ligning for den linje l der går gennem P og er parallel med (vektor)a


Brugbart svar (4)

Svar #1
23. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Bestem liniens hældningskoefficient ud fra retningsvektoren a . Fastlæg den anden koefficient i forskriften ud fra det givne punkt P på linien.


Brugbart svar (2)

Svar #2
23. marts 2011 af AMelev

Da du arbejder i planen, er normalvektoren til linjen, tværvektoren til vektor a. Når du så kender normalvektor og et punkt, skal du bare sætte ind i linjens ligning.


Svar #3
23. marts 2011 af averoma24 (Slettet)

skal jeg benytte denne sætning:

a(x-x0)+b(y-y0)+c(z-z0)=0

:-)


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nej, det hele foregår i planen. Der forekommer ikke noget led med z her.


Svar #5
23. marts 2011 af averoma24 (Slettet)

kommer den så til at hedde

5(x+3)+1(x-8)? :S


Svar #6
23. marts 2011 af averoma24 (Slettet)

= 0


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej, linien er ikke lodret. Måske mener du y i det andet led?


Svar #8
23. marts 2011 af averoma24 (Slettet)

hvad med

-5(x-3)+(1y-8)=0 ? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det ser rigtigt ud. Det kan reduceres lidt.


Brugbart svar (1)

Svar #10
26. januar 2013 af deterjoligedet (Slettet)

Da jeg ikke magter at skrive i den her boks, kommer der her en besvarelse i pdf...


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. marts 2015 af AhmedS (Slettet)

@Deterjoligedet jeg forstår ikke hvorfor du vil have fat i den ortogonale linje i din PDF? Du kender jo vektoren a = (1;5), så ligesom en lineærfunktion, så når man bevæger sig 1 til højre, så går man 5 op, og ergo må hældning være a = 5, og dvs. indtil videre at y = 5x+b. Forstår ikke hvordan du får "-5x". Kan du forklare nærmere? 

Mvh


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. marts 2015 af AMelev

#10 får -5x+y+7=0 ⇔y=5x-7

#11 har y=5x+b og ved indsættelse af P(3,8) fås 8=15+b⇔-7=b og dermed y=5x-7

Begge metoder holder og giver samme resultat.


Skriv et svar til: bestem en ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.