Fysik

Elisa - ioner i lageringen

27. marts 2011 af YesPerson (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har brug for hjælp til det sidste spørgsmål i følgende opgave:

I lagerringen af carbonmolekylet C60 ses ionerne bevæge sig rundt i et 7,62m langt, lukket rørsystem, som er pumpet næsten lufttomt. I rørsystemet afbøjes ionerne ved brug af elektriske felter. Dermed en række tekniske og økonomiske fordele.

I lagerringen er det muligt at opbevare det særlige carbonmolekyle C60 i form af enkeltladede C-60-ioner. I et eksperiment har den enkelte ion i lagerringen farten 82km/s.

1) hvor lang tid er en ion om at foretage ét omløb lagerringen. ?
Har fået: 9,3*10^-5s.
t=s/v <=> t=7,62 m/82*1000 m/s=9,3*10^-5 s.

C-60-ionernes bevægelse i lagerringen udgør en elektrisk strøm med strømstyken 8,5”microA

2) hvor mange ioner er der i lagerringen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. marts 2011 af Jerslev (Slettet)

#0:

1) ser korrekt ud.

2) Brug, at størmstyrke er det samme som ladning pr. sekund.


Svar #2
27. marts 2011 af YesPerson (Slettet)

 hvis strøm = ladning / tid, så er ladning = strøm * tid

skal jeg så sige q = I * tid, dvs. q = (5,5*10^-6 A)*(9,3*10^-5 s) = 7,905*10^-10 A*s

men hvad skal jeg så, hvis jeg havde ladningen på en ion, kunne jeg evt. dividere det.


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. marts 2011 af Jerslev (Slettet)

#2: Helt korrekt. A*s er også det vi kalder Coulomb, C.

Kender du ladningen af en enkelt ion, for så kan du, som du selv, korrekt, siger, dividere dem.


Svar #4
27. marts 2011 af YesPerson (Slettet)

Jeg kan på ingen måde finde en ions ladning i databogen, det skyldes nok at en ion er stof som afgiver og optager elektroner, så ladningen er afhængig af stoffet, hvilket jeg går ud fra betyder, at der ikke findes en generel ladning for en ion. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. marts 2011 af Jerslev (Slettet)

#4: Tja, ud fra opgavebeskrivelsen går jeg ud fra, at der er tale om C60 ioner.


Svar #6
27. marts 2011 af YesPerson (Slettet)

#5 nå ja, tak skal du have


Skriv et svar til: Elisa - ioner i lageringen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.