Fysik

Skilift

27. marts 2011 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej 

jeg sidder med opgave 3 fra denne sæt og er er i tvivl om hvordan jeg skal lave den. 

http://uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF10/Proever%20og%20eksamen/Tidligere%20skriftlige%20opgavesaet%20stx%20og%20hf/Fysik/100528_fysik_A_stx_opgave.ashx

farten i en cirkelbevægelse er jo givet ved 

v=(2*pi*r)/T hvor T = omløbstiden 

men tror ikke den formel skal bruges her.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. marts 2011 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvad år er sættet fra? Dit link virker ikke i min browser.


Svar #2
27. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

det er fra sidste år

vedhæftet er opgaven

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. marts 2011 af Jerslev (Slettet)

#2: Tak for billedet.

Du skal bruge oplysningerne på billedet til at finde den komposant af kraften op til venstre, der peger direkte ind mod omdrejningspunktet. Denne kraft svarer til din centripetalkraft, og vha. formlen for den kan du bestemme hastigheden.


Svar #4
27. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

men hvordan finder jeg størrelsen af denne kraft? 

jeg ved at 

Ft = m * g = ... 

og centripetalkraften 

Fres = m * ((4*pi2)/T2) * r 

hvor T = omløbstiden og r er cirklens radius. 

synes ikke jeg kan komme meget videre


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Du kan finde centripetalkraften ved

F_cen = tan(α) * mg

Dernæst finder du hastigheden ved:

v = √(F_cen * r)/m


Svar #6
27. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

okay, tror jeg er med nu 

altså du siger at vi kan Fres ved hjælp af komposanterne i billedet og når vi har det kan vi bruge at 

Fres= m * a 

a = v2/r 

altså 

Fres = m*(v2/r) 

og dernæst kan hastigheden bare isoleres. 

men hvordan er det nu vi kan finde Fres? 


Svar #7
27. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

santino, er du helt sikker? 

har ikke set den formel før nemlig. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Jeg er helt sikker. Du projicerer kræfterne, og kan beregne centripetalkraften ud fra trigonometri.


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. marts 2011 af Jerslev (Slettet)

#6: Det er den resulterende kraft på din partikel - som svarer til den vandrette komposant af kraften omtalt ovenfor.

#7: Den kommer frem ved at tage udgangspunkt i din formel for den resulterende kraft i en jævn cirkelbevægelse.


Svar #10
27. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

Santino, okay, og kan se at du efter at have fundet Fcen også anvender at Fres=m*(v2/r) og isolere v

men projektion ligger langt væk lige nu, kan du være sød at forklare hvad du gør for at komme frem til 

Fres = tan(v)*m*g


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 #10 - Du tager udgangspunkt i at tyngdekraften må have en modsatrettet kraft som er lige så stor. Hvis du projicerer centripetalkraften op vil du få at

tan(v) = F_cen / mg

Du får nemlig at summen af F1 og F2 må være den resulterende kraft, altså centripetalkraften når vi taler om en jævn cirkelbevægelse.


Svar #12
27. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

jerslev. 

må nok lave en tegning - for kan ikke forstille mig hvordan jeg kommer frem til den formel santino skrev.


Svar #13
27. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

okay, summen af F1 og F2, altså Ft og modsatrettet kraft, lad os kalde den Fn, ligeså stor som Ft. 

og summen af disse er så Fcen, 

hvordan får vi så at tan(v)=Fcen/Ft


Brugbart svar (0)

Svar #14
27. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Nej, F1  er kraften rette skråt op på figuren. F2 er tyngdekraften. Det var sådan jeg antog det. Disse to kræfter giver tilsammen F_cen.


Svar #15
27. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

okay.. så giver det faktisk mere mening :) 


Skriv et svar til: Skilift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.