Fysik

energitab

27. marts 2011 af slapdack (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal her regne modstanden ud for en kobbertråd der har resistiviteten 0.0155 *10^-6 *ohm*m

trådens længde er 2 m

trådens diameter er 0.25 mm

jeg bruger formlen:

R = ρ * ( l/(pi/4)*d^2))

hvor d er trådens diameter og l trådens længde. Begge i meter.

Jeg får:

0.0155*(10)^(-6)*_ohm*_m)*( (((2*_m)))/(( ( pi )/(4) )*(2.5*(10)^(-4)*_m)^(2)) = 0.6 ohm, hvis jeg benytter mig af betydende cifre, right?

Jeg finder trådens effekt med værdierne 0.6 ohm og 0.5 Ampere: P = R*I^2

= 0.15 W

Tråden sidder i en lygte, som har effekten 6 w.

den samlede mængde energi er det: 6 W + 0.15 W right?

Jeg finder den energi, som går tabt: (6w-0.15 W) / (6.15 W) * 100 = 95 %. Vil det sige, at 95 % af energien er gået tabt?

Det tror jeg ikke på, hvad gør jeg galt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. marts 2011 af mathon

          Ptab = 0,15 W

          effekttabsprocent = (0,15/6)·102% = 2,6%


Svar #2
28. marts 2011 af slapdack (Slettet)

Hvis der på lygten står 6 W - er tabet da så ikke medberegnet? Desuden har jeg lavet en fejl, det er 3 W for pæren

er min udregning af trådens modstand desuden korrekt? 0.6 ohm?


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. marts 2011 af mathon

        trådens ohmske modstand er korrekt beregnet med 1 dec.

        tilsluttet vekselspænding er modstanden større end den ohmske resistans  beregnet ovenfor


Svar #4
28. marts 2011 af slapdack (Slettet)

Hvilket er da så forkert?

Og når der er påtrykt 3 W og 6 volt, er det så ikke det der kører igennem lampen? At lampen forbruger 3W? eller betyder det bare det, som dynamoen producerer?


Skriv et svar til: energitab

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.