Historie

Velfærdsstaten (danmarks historie)

15. maj 2005 af kwazi (Slettet)
Jeg skal op i historie om lidt over en uge! og jeg er nu igang med en tekst der handler om Danmarks historie! det er af Olaf Søndberg si. 113-137... og jeg fatter det ikke! fatter det ikke, jeg er så dårlig til økonomi osv! jeg skriver lige noget som jeg skal ha hjøælp til!

1945-1958 var præget af genopbygning efter krigens økonomiske nedgang, og i 1950erne en begyndene integrering med andre vest lande. Landbrugetvar stadig det vigtigst erhverv, og den årlige okonomiske vækst lå på godt to procent!

hvad står der der på nudansk?

Brugbart svar (1)

Svar #1
15. maj 2005 af *A* (Slettet)

Øhh siger det ikke lidt sig selv?

Økonomisk genopbygning efter krigen (som jo tærede på hele den europæiske økonomi, herunder også den danske)
I 1950'erne begyndte man at handle (og lave politiske aftaler?) med andre vestlande
Den økonomiske vækst var 2 % om året, dvs økonomien steg jævnt. Højere indkomster osv. Landbruget var det som biddrog mest til den danske økonomi (sammenlignet med fx serviceerhvervene osv)

Svar #2
15. maj 2005 af kwazi (Slettet)

jeg fangede godt den med krigen! det var resten! nu er jeg med, har terpet i lang tid, nu er det bare meget svært at få noget til at fise ind! mange tak.

Brugbart svar (1)

Svar #3
15. maj 2005 af erdos (Slettet)

Du ved, at økonomien var godt fuldstændig i stå under 2. verdenskrig og depressionen i 30'erne. Usikkerhed i hverdagen får for det meste folk til at passe mere på sine penge => forbruget falder, og fabrikkerne skal ikke producere så meget og fyrer folk. Man er på den måde inde i en ond spiral kan du nok se.

Løsningen er, at give folk lidt mere tro på tilværelsen, og krigens afslutning og ekspansiv finanspolitik er gode måder. Ekspansiv finanspolitik betyder groft sagt, at staten giver flere penge ud til den enkelte danskere, der så igen får lyst til at bruge penge. Jeg ved dog ikke konkret, om man førte ekspansiv finanspolitik efter krigen. Staten var trods alt ikke så stor dengang, og krigen havde øjensynligt været dyr.

Det, at vi begyndte en integrering med andre vestlige lande, kan politisk ses som en måde at undgå en ny krig. Men samtidig en ny måde rent økonomisk at få mest ud af landets produktion på. David Richardo påpegede for mange år siden, at verden opnår den største velstandstigning, hvis hvert land producerer det, landet er bedst til, og de så handler sammen. Økonomisk var det det, de vestlige lande forsøgte. Samhandelen blev forøget, og man forsøgte at lave forskellige sammenslutninger.

At landbruget stadig var det vigtigste erhverv, betyder blot, at store dele af befolkningen stadig var beskæftiget her, og at en stor del af landets samlede produktion kom fra landbruget.

Økonomisk vækst måles som regel i BNP - Brutto National Produkt. 2% BNP-vækst vil sige, at landets samlede produktion fratrukket import af fx råvarer fra udlandet er vokset 2 %. Er et lands samlede produktion fx 100 æbler (ganske urealistisk) og dette vokser til 102 året efter, så har landet oplevet 2 % BNP-vækst såfremt æblets værdi ikke er forandret.

Skriv et svar til: Velfærdsstaten (danmarks historie)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.