Fysik

Elasticitet ståltråd..

31. marts 2011 af Mads,Pedersen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej derude.

Jeg og en ven, har om elasticitet i et fysik projekt.

Vi har lavet forsøg med ståltråd, hvor vi har hængt ståltråden op, også tilføjet vægt, for at se hvor meget det kunne strække sig før ståltråden ville knække.

Men hvordan laver man de teoretiske beregninger, så vi kan sammenligne? Og skrive et teoriafsnit?


Svar #1
31. marts 2011 af Mads,Pedersen (Slettet)

Forestiller mig at vi skal bruge http://lww.kt.dtu.dk/~vigild/flexvalve/elasticitetsmoduletekst.1.htm

men hvad tegnene betyder ved vi ikke, og hvordan man får tallene, så vi kan udregne.


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. marts 2011 af IsaacN (Slettet)

Kan du beskrive forsøget lidt mere?

Blev i ved med at øge massen af legemet (lod?) ind til tråden knækkede eller satte i en konstant vægt på og ventede til det knækkede?


Brugbart svar (1)

Svar #3
31. marts 2011 af IsaacN (Slettet)

Hookes lov burde du nok kigge lidt nærmere på. Den gælder i hvert fald for fjedre.

Jeg kan huske at jeg for 3-4 år siden lavede et forsøg med en fjeder, forsøget gentog vi med en elastik. Jeg viste at hookes lov ikke gjaldt fuldstændig for en elastik, men kan ikke huske så meget af det mere.


Brugbart svar (1)

Svar #4
31. marts 2011 af IsaacN (Slettet)

Elasticitetsmodul:

"Påvirkes fx en stang af et træk, vil den få en forlængelse Δl, som er produktet af trækkraften F og den oprindelige længde l divideret med produktet af tværsnitsarealet A og elasticitetsmodulet E, dvs. Δl = (Fl)/(AE)."

Citat fra Den Store Danske, link her


Svar #5
31. marts 2011 af Mads,Pedersen (Slettet)

Vi lavede 2 forsøg.

Et forsøg hvor vi konstant øgede vægten med 100, 200 og 400 gram

Et forsøg hvor vi først tilføjede 500 gram og af igen, og 1000 gram og af igen, osv.

Vi har med en ståltråd på 0,30 mm at gøre

Vi har ikke haft om det før, derfor er det en udfordring for os.


Svar #6
31. marts 2011 af Mads,Pedersen (Slettet)

"Påvirkes fx en stang af et træk, vil den få en forlængelse Δl, som er produktet af trækkraften F og den oprindelige længde l divideret med produktet af tværsnitsarealet A og elasticitetsmodulet E, dvs. Δl = (Fl)/(AE)."

Så hvis vi har en ståltråd på 36 cm og der i alt er tilføjet 2000 gram og den er gået fra 36-40 cm.

Så er :

Δl = 4 cm

F = ??

Oprindelige længde = 36 cn

A = ??

E = ??

forstår ikke F, A og E


Brugbart svar (2)

Svar #7
31. marts 2011 af IsaacN (Slettet)

Trækkraften F:

F = mvægt · g            Hvis ståltråden er hængt lodret. Hvor g = 9,82 m/s2

A = π · r2                  Hvor r = ståltrådens radius.

Estål = 210.000 [N/mm² = MPa]

-

Har i fundet ud af (ved forsøg) den maksimale vægt ståltråden med startlængden l0 kan bære uden at knække?


Svar #8
01. april 2011 af Mads,Pedersen (Slettet)

hej isaac. jeg har sendt dig en besked, og det skulle være kobber istedet for stål :-) Og ja vi har fundet ud af hvor meget vægt kobbertråden kan bære uden at knække, meget tæt på.


Skriv et svar til: Elasticitet ståltråd..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.