Matematik

restklasser

13. december 2011 af louisææ (Slettet)

Hej alle. 
Jeg er i gang med at kigge på noget rsa-kryptering hvor der også er noget om restklasser. Jeg ved godt hvordan man finder restklasser, men der er noget jeg ikke kan forstå som der står:

Dem med potenser er klarteksten som er krypteret.

[1017]7= [12623]    [2415]7 =  [25159]       [1914]7 = [46563]         [1114]7 = [18108]         [0608]7= [45733]

Hvor betyder [ ...] ? og hvordan er man kommet frem til dem der står = 

Dog står der at krypteringsformlen er n --> [n]km = [y]m ??? 

Håber nogen kan hjælpe. 

Mvh Louise 
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. december 2011 af peter lind

Fremgår der ikke af din tekst hvad det betyder ?. Det burde der gøre. Jeg kan kun gætte og mit gæt er at [1017]7= [12623] betyder 10177 ≡ 12623 mod n, hvor n er et eller andet helt  tal.

Hvis du skal kode x og den kodede værdi af x er y kan du finde y af y  ≡ xe mod n hvor e er n er speciel for lige den kode du bruger. NB n er ikke det samme n som står i dit indlæg.

 

 

 

 

 


Svar #2
13. december 2011 af louisææ (Slettet)

Tak for dit svar.
Hvad betyder ≡ ? 
Og nej det står ikke mere end det jeg har skrevet. Der står bare at den krypterede tekst derfor bliver 12623, 25159 osv. 
Jeg forstår bare ikke hvordan det er kommet frem til de tal.. 
som jeg har forstået det er n det tal som man får ud fra Eulers phi-funktion 


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. december 2011 af peter lind

≡ betyder ækvivalent med. Det er et udtryk, der bruges til at angive at de 2 tal ligger i samme restklasse modulo et eller andet tal.

Nu kan man kalde de forskellige tal, der indgår forskelligt. Det følgende er de standartbetegnelser jeg har set brugt; men det kan da godt være at din bog bruger noget andet.

Man har 2 forskellige primtal p og q og danner heraf tallet n = p*q

Desuden skal man finde 2 tal e og d så e*d =k(p-1)(q-1)+1. Man vælger e ret vilkårligt og bruger så Euklids udvidede algoritme  til at finde d.

Kodning og deciffrering bruger så følgende formler: x tallet, der skal kodes, y den kodede værdi.

y ≡ xe mod n

x ≡ yd mod n


Svar #4
13. december 2011 af louisææ (Slettet)

Hvordan skal det forstås mod n? Og kan du så ud fra formlerne forklare mig [1017]7= [12623] nu? Jeg ved ikke rigtig hvordan jeg skal regne på det. Hvis nu jeg vil gøre det med en lommeregner?? 

Kan give dig flere oplysninger:
offentlig nøgle k = 7 (potensen) 
m = 49319 som er p*q 
eulers phi = 48840 
 


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. december 2011 af peter lind

Det betyder  formentlig at 10177≡ 12623 mod 49319.

Du kan kontrollere efter ved at finde

10172 = 1017*1017  og finde resten ved division med 49319

Dernæst 101723 mod 49319 som resultatet af produktet af resultatet ovenover gange med 1017 og reducere modulo 49319

Dernæst 101724 mod 49319 på samme måde o.s.v.

Det kan nemt gøres i et regneark.

Du skal ikke regne med at kunne bruge potensfunktionen. Den vil give et afrundet tal, som ikke kan bruges.


Svar #6
13. december 2011 af louisææ (Slettet)

Undskyld jeg har lidt svært ved at forstå det :( 
Hvorfor 10172? 
 


Brugbart svar (1)

Svar #7
13. december 2011 af peter lind

Undskyld. Der skulle stå 10172


Svar #8
13. december 2011 af louisææ (Slettet)

Nåår i orden. Altså jeg har lært restklasse fx ved 27 mod 5 = . fordi 0,4*4 = 2. 
Så du mener at jeg skal sige 10177 / 49319 og finde resten? som burde give 12623? 


Svar #9
13. december 2011 af louisææ (Slettet)

I bogen står der kun [NB: Lige straks forklarer jeg, hvor man udregner restklasserne i praksis. ] efter [1017]7= [12623]    [2415]7 =  [25159]       [1914]7 = [46563]         [1114]7 = [18108]         [0608]7= [45733]
 


Brugbart svar (1)

Svar #10
13. december 2011 af peter lind

#8 Det der står lige før det sidste lighedstegn i forstår jeg ikke  Ikke helt. Du må ikke skrive som du gør Du skal ikke finde 10177/49319.  Du skal finde resten ved division af 10177 ved division med 49319


Svar #11
13. december 2011 af louisææ (Slettet)

De to hele tal a og b kaldes kongruente modulo n, hvis de giver samme rest ved division med n. Man skriver

a ≡ b mod n   ⇔   a mod n = b mod n .

er det det du mente.. kongruente/ækvivalente

10177≡ 12623 mod 49319. at 10177 og 12623 giver samme rest ved division med n. Har stadig ikke forstået ordet "mod" 
undskyld jeg er så langsom til at forstå 

 


Svar #12
13. december 2011 af louisææ (Slettet)

Det forstår jeg ikke med ord. Kan du ikke vise det sådan hvis jeg nu skulle gøre det med et regneark. Altså finde resten ved division af 10177 ved division( igen?) altså noget med 10177 /       vel? 
ved division med 49319 ?? 


Svar #13
13. december 2011 af louisææ (Slettet)

Tror jeg dropper med at forstå det.. når det gælder så store tal.. jeg får bare regnearket til at gøre det, vil ellers gerne forstå måden bag det. forstår det ikke helt som ord... Men du skal have tak for hjælpen mange gange! 


Brugbart svar (1)

Svar #14
13. december 2011 af peter lind

Jeg tror du forstår det, når du har oprettet regnearket.


Skriv et svar til: restklasser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.