Matematik

Hjælp

28. februar 2012 af mundi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey.

Nogen der har et bud på denne?

Et produkt stiger i 6 år med følgende procenter: 12%, 23%, 4%, 4%, 9%, 2%. Efter 7 år er den årlige gennemsnitlige pct.vis stigning 7,62 %

Beregn den procentvise stigning i det 7. år

Mit bud er, at man finder den gennemsnitlige pct.vis stigning for de første seks år og så udregne differencen mellem dette tal og de 7,62%

6√1,12*1,23*1,04*1,04*1,09*1,02

Jeg ved, at det endelige resultat skal give 0,93%, men det når jeg sgu ikke frem til:-)

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Din fremgangsmåde er ikke korrekt. Man finder den procentvise stigning r7 i det 7. år ved

1,12 · 1,23 · 1,04 · 1,04 · 1,09 ·1,02 · (1+r7) = 1,07627 ,

r7 = 1,07627 / (1,12 · 1,23 · 1,04 · 1,04 · 1,09 ·1,02)  - 1 = 0,9333%


Svar #2
28. februar 2012 af mundi (Slettet)

Andersen11 - et kæmpe tak skal lyde herfra. Det giver god mening.


Svar #3
28. februar 2012 af mundi (Slettet)

Måske du kan hjælpe mig en mere?

Antallet af elever i grundskolens 8., 9., og 10. klasse steg fra 75919 i 1991 til 81987 i 2003.

1. bestem den gennemsnitlige årlige pct.vis stigning - den har jeg styr og får resultatet 0,64 %, hvilket stemmer med facitlisten

Det forudsættes, at denne gennemsnitlige årlige pct.vis stigning var gældende fra 1985

2. bestem under denne forudsætning antallet af elever i grundskolen 8., 9., og 10. klasse i 1985

Jeg vil umiddelbart mene, at jeg skal bruge k=ko*(1+r)^n hvor

81987=ko*(1+0,064)^18

81987/(1+0,064)^18

Ko= 26840,8 problemet er bare, at resultatet skal give 73056 elever.

Why???:-)


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du regner med en årlig stigning på 6,4% ; resultatet fra første del af opgaven er 0,6428%.


Svar #5
28. februar 2012 af mundi (Slettet)

Arrrr, jeg er også ved at være træt:-) Men endnu engang tak for hjælpen


Svar #6
28. februar 2012 af mundi (Slettet)

Det giver godt nok 73092, men det må være nogle decimaler tidligere i processen.


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du skal lade være med at runde af. Med resultatet i #4 finder man 73055,55 ≈ 73056 .

Det giver i øvrigt samme resultat, hvis man blot regner 6 år tilbage fra tallet 75919 i 1991, i stedet for at regne 18 år tilbage fra tallet 81987 i 2003.


Skriv et svar til: Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.