Fysik

signaler i kabler

26. oktober 2012 af Mathematica (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle, jeg synes det er meget abstrakt at forestille sig hvordan et elektrisk signal udbreder sig i et kabel. Lad os sige at vi hurtigt tænder og slukker for en spændingskilde sat til et kabel der er kortsluttet. Hvad vil der så ske? Så vil de forreste elektroner så mærke feltet der blev skabt først og begynde at bevæge sig og støde imod de næste elektroner som så sender pulsen ned gennem ledningen. 
Eller nej det kan ikke passe for feltet i sig selv bevæger sig jo med en hastighed. Hvad er det som skaber denne bevægelse af feltet? Jeg har tidligere set en model hvor man ser kablet som en masse små kapacitorer og spoler. Hvad har disse at sige i forhold til hvordan feltet udbredes? 
I må gerne svare, også selvom I ikke selv er sikre på emnet så vi kan diskutere hvad der sker, for jeg mangler nogen at diskutere det her emne med mest af alt. :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. oktober 2012 af hesch (Slettet)

Du skal sætte dig ind i bølgeimpedans og bølgerefleksion.

En kortslutning i et kabel vil reflektere en bølge med dens negative, således at summen af den fremadgående og den reflekterede bølge bliver 0. Men et stykke fra kortslutningen vil der faktisk fremkomme en meget kortvarig puls.


Svar #2
27. oktober 2012 af Mathematica (Slettet)

okay men hvad er det som bevæger sig som en bølge. Er det feltet? Så forstår jeg det bare ikke. For hvis man nu slutter et batteri til en koaksialt kabel, hvorfor skal feltet så bruge tid på at nå ned til enden? Batteriets felt har jo altid eksisteret.


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. oktober 2012 af hesch (Slettet)

Det er en spændingsbølge, hvis hastighed afhænger af bølgeimpedansen, og antager værdier i størrelsesordenen 3/4 af lysets hastighed.

Bølgeimpedansen beregnes ud fra kablets selvinduktion/m og kapacitet/m. Når du køber et fjensynskabel på 75Ω eller 50Ω er det netop bølgeimpedansen, der er angivet, ikke noget du kan måle med et ohm-meter.

Når der i kablet forekommer en diskontinuitet i bølgeimpedansen, f.eks. en kortslutning, vil der ske en bølgereflektion, positiv eller negativ. Hvis du køber et 50Ω kabel til en 75Ω indgang i fjernsynet, vil du se disse bølgereflektioner på skærmen i form af "skygger". Bølgereflektioner i kabelenden undgås ved at belaste kablet med en ohmsk modstand med en værdi svarende til bølgeimpedansen.

Bølgeimpedans har stor betydning i hurtige computere, hvor stabile signalværdier ( høj/lav spænding er et "must". Derfor kan avancerede printudlægningsprogrammer løbende beregne bølgeimpedanser under udlægning af print, og kan korrigere afstand mellem signalbaner på printet.

Du kan sammenligne bølgeimpedans og bølgereflektion med en vandkanal, som man sender en bølge gennem. Bølgen her vil også reflekteres, hvis der forekommer en pludselig indsnævring i kanalen.


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. oktober 2012 af hesch (Slettet)

#2:  PS:  Der er ikke noget elektrisk felt i koax-kablet, førend du tilslutter batteriet.  Intet kan udbrede sig hurtigere end lyset, heller ikke elektriske felter.


Svar #5
27. oktober 2012 af Mathematica (Slettet)

jamen det er det jeg ikke forstår. For batteriets felt er jo i rummet og derfor burde det være overalt. Så hvorfor burde kablet ikke føle det også når det ikke er tilsluttet?


Brugbart svar (1)

Svar #6
27. oktober 2012 af hesch (Slettet)

#5:  Det er altså en meget akademisk betragtning, du anlægger her.

Hvis du holder en "side-by-side" installationsledning hen i nærheden af batteriets poler, således at der opstår en betydelig kapacitet mellem batteriets poler og lederne i ledningen, er det i princippet muligt at opnå en spændingsforskel mellem ledningens ledere på adskillige nV.

Men det gælder jo så ikke for et koaxial-kabel, der er fuldstændigt symmetrisk, set i forhold til et elektrisk felt, i hvert fald hvis dette er homogent.


Brugbart svar (1)

Svar #7
27. oktober 2012 af hesch (Slettet)

#6:  PS:  Det er sådan set derfor man udformer signalkabler som koaxkabler:  De er støjimmune overfor elektriske og magnetiske felter på grund af symmetrien i konstruktionen.


Skriv et svar til: signaler i kabler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.