Matematik

Matematik opgave

13. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Hvad fortæller konstanterne?

I en model for den årlige globale CO2-udledning er givet ved:

P(t) = 60,297 • 109•1,031t,

hvor P(t) betegner den årlige globale CO2 udledning (målt i tons) til tidspunktet t (målt i år efter 1950).

a) Gør rede for, hvad konstanterne i modellen fortæller om udviklingen i den årlige globale CO2-udledning efter 1950.


Brugbart svar (5)

Svar #1
13. marts 2013 af SuneChr

I år 1950 var udledningen af CO2    b = 60,297·109 ton

a = 1,031 betyder, at udledningen vokser eksponentielt med 3,1% pr år (fra 1950 og frem) .


Svar #2
13. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Tak for hjælpen


Svar #3
13. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Hvordan løser jeg dette?:

Samtidig er en model for befolkningsudviklingen i verden givet ved:

N(t) = 6,72•107•t+2,594•109

hvor N(t) betegner befolkningstallet i verden til tidspunktet t (målt i antal år efter 1950).

b) Opstil en model, der beskriver den gennemsnitlige årlige CO2-udledning pr. person (målt i tons) som funktion af tiden t (målt i år efter 1950), og benyt modellen til at give et skøn over den gennemsnitlige årlige CO2-udledning pr. person i 2012.


Brugbart svar (3)

Svar #4
13. marts 2013 af SuneChr

# 3

Vi har brug for at danne funktionen

P(t) / N(t)   som den årlige udledning  CO2 pr. indbygger.


Brugbart svar (2)

Svar #5
13. marts 2013 af SuneChr

# 4

Reduceret, har vi

Benyt  t = 62 for år 2012

 


Brugbart svar (2)

Svar #6
13. marts 2013 af SuneChr

Idet opgaven er interessant, bringes her et diagram over udviklingen.

 

Vedhæftet fil:SP 1303132235.PNG

Svar #7
13. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

waaooow , det ser flot ud.

Det jeg spekulerer over er, at P(t) = 60,297•109•1,031t og du siger at P(t) = 6029,7•1,031t  ??


Svar #8
13. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Nu har jeg fundet ud af det :) Resultatet bliver det samme :) 59,20 tons :)


Brugbart svar (2)

Svar #9
13. marts 2013 af SuneChr

# 7

    


Svar #10
13. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Så jeg kan godt skrive det første ? eller skal jeg skrive den anden? Hvilken er bedst? Får man flere point hvis man benytter den ene fremfor den anden eller?


Brugbart svar (2)

Svar #11
13. marts 2013 af SuneChr

# 10

Du skal skrive dem begge, men resultatet, facit, skal være den reducerede udgave:

 

 


Svar #12
13. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Tusind tak, har lige et spørgsmål. Hvordan lavede du det flotte diagram over udviklingen?


Brugbart svar (1)

Svar #13
13. marts 2013 af SuneChr

# 12  Det er lavet i Excel. Formlen     tastes ind for  0 ≤ t ≤ 62

og be'r om et søjlediagram. Heri kan man skrive forklarende tekst.

Det kræver en vis øvelse i brug af Excel. Jeg bragte det her, fordi opgaven er relevant for jordens klimaudvikling.


Svar #14
13. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Kan man lave det på lommeregner? TI-nspire?


Brugbart svar (2)

Svar #15
13. marts 2013 af SuneChr

Jeg kender ikke TI-nspire, men den skulle vist kunne det mest utrolige.


Svar #16
13. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Jeg kan lige prøve, tusind tak for hjælpen.

Ved du hvordan denne opgave løses?

 

I en model for farten af en raket, der skydes lodret op, er rakettens fart som funktion af tiden en løsning til differentialligningen: dy/dt - 1/15-1 • v = 300 / 15-t  -9,81,  0≤t≤14.

hvor v(t) er rakettens fart (målt i m/s) til tidspunktet t målt i sekunder efter affyring.
Til tidspunktet t = 0 er rakettens fart 0 m/s.
a) Bestem en forskrift for v, og bestem det tidspunkt, hvor rakettens fart når op til 1000 m/s.


Brugbart svar (0)

Svar #17
24. maj 2013 af Lestrange (Slettet)

#1

 

Vil a i den eksponentielle funktion altid være en fremskrivningsfaktor, hvis tilhørende procent findes ved udregningen: 

P = (F - 1) * 100 %?


Brugbart svar (0)

Svar #18
24. maj 2013 af Lestrange (Slettet)

#16

 

Benyt desolve.


Brugbart svar (0)

Svar #19
08. november 2021 af fili1146

#5

Jeg sidder med samme opgave lige nu, og dine svar har indtil videre været utrolig brugbare! Jeg har dog et spørgsmål til svar #5, da jeg ikke kan se mig ud af, hvor du fx. har 6029,7 og 259,4 fra? 

Jeg er p.t. ved denne opgave:

Samtidig er en model for befolkningsudviklingen i verden givet ved:

N(t) = 6,72•107•t+2,594•109, 

hvor N(t) betegner befolkningstallet i verden til tidspunktet t (målt i antal år efter 1950).

b) Opstil en model, der beskriver den gennemsnitlige årlige CO2-udledning pr. person (målt i tons) som funktion af tiden t (målt i år efter 1950)


Skriv et svar til: Matematik opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.