Matematik

Harmoniske svingninger

21. marts 2013 af karensd (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har en opgave om en fjeders svingninger. jeg har fået lavet opgave a og b, men kan simpelthen ikke finde ud af c'eren. jeg har differentieres funktionen, men kan ikke finde punkterne.. ved at der skal være 2. hvorledes gøres dette?
Håber nogle kan hjælpe mig!!

Dette er hele opgaven.

Fuglen trækkes 10 cm ned i forhold til sin hvilestilling og slippes til tiden t = 0 som vist på figur 2. Fuglens bevægelse kan herefter beskrives ved funktionen


h(t) = 10⋅sin(5⋅t − π/2)
t ∈[0;6]


hvor t betegner tiden i sekunder og h angiver højden over hvilestillingen målt i centimeter.

a) Tegn grafen for h

b) Bestem tidspunktet, hvor fuglen første gang befinder sig 7 cm over hvilestillingen

c) Bestem de tidspunkter, hvor fuglen bevæger sig med farten |h’(t)| = 40 cm/s for t ∈[0;1] .


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. marts 2013 af mathon

 

          bestem først
                                        h '(t)


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. marts 2013 af mathon

 

                    h '(t) = 10 • cos(5t-(π/2)) • 5 = 50 • cos(5t-(π/2))         t∈[0;1]


                   en oplagt løsning er
        
                                           50 • cos(5t-(π/2)) = 40

                                           cos(5t-(π/2)) = 0,8

                                           5t-(π/2) = cos-1(0,8) = 0,643501

                                           t = 0,442859               

   andre muligheder
                                           da cos(x) = cos(2π-x) 

                                           2π - (5t-(π/2))) = 0,643501     t∈[0;1]

                                            t = 1,1121  og t∈[0;1]  som ikke er en mulighed

                  cos-funktionen er periodisk

                                           cos(5•(t+Δt)-(π/2)) = 0,8  og  t∈[0;1]

                                           cos(5t-(π/2) + 5Δt) = 0,8
                         dvs
                                      hvis 5Δt = p•2π     p∈No

                                      Δt = p•0,4π     

     løsninger kunne altså være

                                      0,442859  p•0,4π     t∈[0;1]   og   p∈No

                        som for p=1
                        giver
                                      t = 0,442859 + 1•0,4π ≈ 1,7   og     t∈[0;1]      og altså ikke er mulig

     eneste mulighed er følgelig p = 0
     dvs
                                   Δt = 0•0,4π = 0

     hvoraf

                                           cos(5•(t+0)-(π/2)) = 0,8  og  t∈[0;1]

                                           t = 0,442859

 

     


                                  

          

    

 

                                

   

 

                                          
                 


Skriv et svar til: Harmoniske svingninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.